Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΓΕΛΑΜΕ ΜΕ ΞΕΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΕΙΕΣ



Ανέκδοτο :  Η εκδίκηση της ξανθιάς

Μια ξανθιά ήθελε να πιάσει δουλειά σε μια επιχείρηση και για να την δοκιμάσουν της έκαναν μερικές ερωτήσεις γενικών γνώσεων :
– Πόσα χρόνια κράτησε ο 100ετής πόλεμος;   116;  99;  100;   110;...
-Α, δεν ξέρω λέει η ξανθιά…..

– Ποιο μήνα γιορτάζουν οι Ρώσοι την επανάσταση του Οκτωβρίου; τον Αύγουστο;  τον Οκτώβριο; τον Νοέμβριο; τον Ιανουάριο;
--Αχ καλέ δεν ξέρω λέει η ξανθιά…..

– Πως λεγόταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙV?    Γεώργιος; Εδουάρδος; Κάρολος; Αλβέρτος;
-Πού να ξέρω………..

– Από πιο ζώο πήραν τα Κανάρια Νησιά την ονομασία τους;   την Φώκια; το Άλογο; το Καναρίνι; τον Σκύλο;
-Δεν ξέρω…

– Σε πια χώρα πρωτοφόρεσαν το καπέλο τύπου Παναμά;    στον Παναμά; στην Αργεντινή; στο Εκουαδόρ; στο Μεξικό;
-A, δεν γνωρίζω……..


Φυσικά δεν της έδωσαν την θέση και την έδιωξαν κακήν κακώς.


Κι' εσείς γελάσατε με την ξανθιά και φυσικά ξέρετε όλες της απαντήσεις, σωστά...

 Διαβάστε:
– Ο 100ετής πόλεμος κράτησε 116 χρόνια από το 1337 έως 1453!
– Οι Ρώσοι γιορτάζουν την Οκτωβριανή επανάσταση στης 7 Νοεμβρίου!
– Ο Βασιλιάς Γεώργιος IV λεγόταν Αλβέρτος, άλλαξε το όνομα του το 1936!
– Κανάριοι Νήσοι : πήραν την ονομασία τους από το σκύλο στα Λατινικά (
canis) !
– Το καπέλο τύπου Παναμά πρωτοφορέθηκε στο Εκουαδόρ!

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΛΕΞΗ ΒΟΝΩΡΤΑ [ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ]

ΠΕΡΙ ΒΟΝΩΡΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ
[Από το υπό έκδοση βιβλιο του Γιάννη Πορφύρη με τίτλο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΗΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΝΩΡΤΑ & ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΑΝΟ]
 
Πολλά εγράφησαν κατά καιρούς για την ονομασία του χωριού Βονώρτα ή Κάτω Πλάτανος. Καιρός είναι να βρούμε την αλήθεια και αυτό πρέπει να ερευνήσουμε, με ορθολογισμό, σωστά στοιχεία και χωρίς ενδοιασμούς.

Η έρευνα πρέπει να στοχεύσει στα στοιχεία που είναι προφανή, στα ιστορικά δεδομένα, στην παράδοση και στα άμμεσα συμπεράσματα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να καταγράφουμε τα πραγματικά δεδομένα.
ΠΡΩΤΟ ΑΞΙΩΜΑ [ΔΕΔΟΜΕΝΟ] ΤΟ «ΜΠΟΥΝΟΡΤΑ»
Όσον αφορά την ονομασία ΒΟΝΩΡΤΑ διασώζονται τρία δεδομένα.

Πρώτο η αναφορά του Γάλλου φιλέλληνα ιστορικού περιηγητή Φρανσουά Πουκεβίλ, (προξένου της Γαλλίας στην Πάτρα το 1814), στα ιστορικά περιηγητικά βιβλία του. Περιλαμβάνει λοιπόν στο περίφημο σύγγραμμά του «ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1803-1804»  στα χωριά της περιοχής Ναυπακτίας και το χωρίον ΜΠΟΥΝΟΡΤΑ ΤΟ 1803 – 1804! Μπουνόρτα το αναφέρει και ο νεότερος περιηγητής Καρκαβίτσας και όχι Βονώρτα!

Δεύτερο η αναφορά του Σωτήρη Κωτσόπουλου στο βιβλίο του «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ» περί Φονώρτας, το ελάφι της Αγίας Κυριακής που έσφαξαν ιδρωμένο και η Αγία τους έβαλε διχόνοια και αλληλοσφάχτηκαν κλπ  που κάνει μπαμ από μακρυά ότι είναι άστοχη και πλασματική σαν ιστορικό στοιχείο, που ξεδιαλύνει αναλυτικά στο βιβλίο του «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ» ο Γεώργιος Κόκκας σελ 51. Τρίτο στοιχείο το επώνυμο ΒΟΝΩΡΤΑΣ που κυκλοφορεί στην περιοχή, ειδικά στην Πωκίστα και Ανάληψη, όπου υπάρχει και βρύση με επιγραφή στο όνομα κάποιου ληστή Βονώρτα.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΞΙΩΜΑ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Η Βονώρτα είναι συνέχεια του αρχαίου χωριού ΜΗΛΕΑ και μάλιστα προήλθε από ομαδική μετεγκατάσταση στην τωρινή περιοχή. Πριν τον 15ο με 16ο αιώνα μ. Χ. υπήρχε πρώτα η αρχαία ΜΗΛΕΑ ή ΜΗΛΑΙΑ που αναφέρεται από τον ιστορικό Θουκυδίδη στο έργο του «ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΩΝ». Συγκεκριμένα αναφέρει την συμμετοχή των πολεμιστών Μηλαιών στην παρά το Αιγίτιον μάχη το 426 π.Χ. του Αθηναίου Δημοσθένη εναντίον των Αποδοτών & Οφιονέων Αιτωλών!
ΤΡΙΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΜΕΚΚΑΣ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ
Μεταξύ ιστορικών, φιλολόγων και λοιπών φιλοσοφικών κατηγοριών επιστημόνων από τη μια και Μαθηματικών και λοιπών θεωρητικών επιστημόνων υπάρχει απόσταση γνώσεων. Έτσι οι φιλόλογοι, λογοτέχνες κλπ συγγραφείς την «πατάνε» στη μετατροπή χρονολογιών! Βρίσκουν κάποιο συμβόλαιο ή ιστορικό ντοκουμέντο μουσουλμανικό και ΤΣΟΥΠ βρίσκουν ως νέοι Αρχιμήδηδες το …. Σαπούνι. Δηλαδή τα κατάστιχα, συμβόλαια κλπ Οθωμανικά έγγραφα χρησιμοποιούν ΕΤΟΣ ΜΕΚΚΑΣ. Ετσι πλανώνται οικτρά. Παράδειγμα το γνωστό 1821 μ.Χ. δικό μας οι Τούρκοι το έγραφαν 1236 ΧΙΤΖΡΕ! Και το 1453 μ.Χ. το αντιστοίχιζαν σε (1453 -621,57)/0,97023 = 857 ΧΙΤΖΡΕ!  Έτσι κάποιοι φίλοι μπέρδεψαν τη γραβάτα με το σώβρακο και παρουσίασαν (σαν ανακάλυψη και ιστορικό στοιχείο) τον Πλάτανο …. γεροντότερο εξακόσια χρόνια από ένα κατάστιχο των Τρκάλλων Οθωμανικό!
ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΞΙΩΜΑ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ 1550 μ.Χ
Η επιστήμη και η ιστορία μας λέει ότι το 1550 στην περιοχή έγινε τρομερός ισοπεδωτικός σεισμός πο ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Κατέστρεψε Ναύπακτο, Νέα Πάτρα (Υπάτη), Κόρινθο κλπ και την ορεινή Ναυπακτία! Τότε δημιουργήθηκε το επίπεδο μέρος του Πλατάνου, μέχρι τότε ήταν ΔΑΣΟΣ! Από τότε και πέρα πρέπει να λένε για Πλάτανο και Βονώρτα. Πριν υπήρχαν στο μεν κάτω χωριό οι Φράγκοι, που κατέλαβαν το χωριό Μηλαία και το είπαν μάλλον ΦΡΑΓΚΑΒΙΛΛΑ, ΜΑΡΚΟΥ και ΜΠΟΥΝΟΡΤΑ, στο δε επάνω τα πέριξ ποιμενικά γρέκια, ΜΠΟΥΡΛΑΔΑ, ΒΑΡΣΑΜΟΣ, ΑΗ ΒΛΑΣΣΗΣ, ΚΟΤΣΙΜΠΑΔΑ, ΑΛΩΝΑΚΗΣ & ΒΑΘΑΛΩΝΑ!!! Συννενοηθήκαμε;

Ξεχάσαμε ίσως το ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ στον παλιό ΑΗΓΙΩΡΓΗ και το εκεί λησταρχείο τύπου Προκρούστη και Κακιάς  Σκάλας  που η παράδοση διέσωσε και αναφέρει και ο αείμνηστος Κόκκας.
ΠΕΜΠΤΟ ΑΞΙΩΜΑ Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ!
 Το 1694 μέχρι το 1710 η περιοχή μας δεινοπάθησε από τον απαίσο Μανιάτη εξωμότη αιμοβόρο φοροεισπράκτορα πότε Ενετών, πότε Τούρκων τον Λυμπρεράκη Γερακάρη που είχε τότε βάση το Καρπενήσι και πέρασε από τη λεπίδα του όσους δεν είχαν να πληρώσουν τα χαράτσια! Αυτός άφησε τα ίχνη του στο ΧΑΡΑΤΣΙ κοντά στη Λομποτινά (τόπο πληρωμής χαρατσιών), αυτός κατέσφαξε τους πιστούς στην ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ και όχι το ελάφι της Αγίας Κυριακής, έτσι ονομάστηκαν ΤΑ ΚΕΦΑΛΟΣΑΡΑ από τα κεφάλια που πέταγε στο Βαθύρεμα (μπέρδεψαν ίσως επίτηδες το μέρος με το ναό της Αρτεμιδος που παλαιά εκεί υπήρχε, εξ ου και η ονομασία ακριβώς πάνω Αμαρυσιώτις Άρτεμις!). Άφησε την ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΙΩΤΙΣΣΑ που έχτισε με τους φερτούς από μακρυά στρατιώτες του Πυλαριναίους, Αγγελακαίους κλπ που παρέμειναν στην περιοχή, όταν έπαθε ΛΟΥΜΠΑΓΚΟ και είδε όραμα πώς να εξιλεωθεί!
ΕΚΤΟ ΑΞΙΩΜΑ Η ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
Ποιος μπορεί να μην παραδεχθεί ότι ο Πλάτανος ΠΑΝΤΑ ήθελε να θεωρείται ηγεμών της περιοχής και να έχει τα γύρω χωριά (Σέλψα, Βονώρτα κλπ) υποδεέστερους, ολίγον υποτελείς και να έχει σε κατώτερη μοίρα. Έτσι πάντα υπήρχε μια κρυφή ελαφριά αντιπαλότητα, μεταξύ Πλατάνου Βονώρτας! Ο Πλάτανος είχε ανθρώπους στην διαχρονική εξουσία με αρχή τον Αλήπασσα όπου έκαναν κουμάντο Πλατανιώτες που ήταν στην δούλεψή του και έτσι είχαν ερείσματα. Θυμηθείτε τα παρατσούκλια «ΚΑΡΑΚΛΙΑΔΕΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΕΣ» άνθρωποι της καρέκλας, του εύκολου βιοπορισμού (και λιγότερο του μόχθου), των δεκάδων τοκογλύφων (!) και «ΒΑΤΟΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΒΟΝΩΡΤΙΑΝΟΙ». Δεν έφτανε λοιπόν αυτό το παρατσούκλι, άντε να τους ρίξουμε και το «ΦΟΝΩΡΤΙΑΝΟΙ» να φαινόμαστε καλλίτεροι!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΗ.
Με βάση τα παραπάνω αναφερόμενα το δια ταύτα σε πάει μόνο του εκεί που πρέπει! Πάπαλα οι φόνοι και η Φονώρτα, δεν κολλάει ετυμολογικά αν υπήρχε τέτοιο παρατσούκλι θα την έλεγαν ΦΟΝΟΧΩΡΙ, ή κάτι τέτοιο. Άρα οι Πλατανιώτες συγγραφείς επηρεασμένοι από τα όσα διέδιδαν οι μεν στους δε το έγραψαν σαν ιστορικό συμβάν! Ευτυχώς ο αείμνηστος Κόκκας διόρθωσε αυτή την αδικία και την κατέγραψε!

Η επεξήγηση δίνεται στο αρχικό ΜΠΟΥΟΝ καθαρά Φράγκικο που σημαίνει «ωραίο» η δε κατάληξη –όρτα- καθαρή φράγκικη σημαίνει κήπος! Αν προέρχεται από Σλαβικα και Αρβανίτικα, σημαίνει πέρασμα! Αρα εκεί είναι η αλήθεια διαλέξτε και αποφασίστε! Και το ένα κολλάει και το άλλο επίσης!

Ας μην ξεχνάμε ότι τα μέρη της σημερινής κεντρικής Βονώρτας μέχρι την εκκλησία τα έλεγαν «ΠΑΛΗΟΚΗΠΟΙ» και έτσι φαίνονται και στα παληά συμβόλαια! Στην περιοχή πριν κατοικηθεί υπήρχαν δυο τρία μικρομοναστήρια με κέντρο τον Αη Γιάννη Θεολόγο  κοντά στον Αγιο Παντελεήμονα, με τα «ΚΑΛΟΕΡΙΚΑ» τον «ΛΑΪΝΑΚΙΑ» που είχαν οι τότε ξωμάχοι για να έχουν το αφορολόγητο και μόνο. Όσον αφορά το –παληο- σαν πρώτο συνθετικό αυτό κολλάει ως εξής. Παληάμπελα, Παληόκηποι, Παληομονάστηρο κλπ οι ντόπιοι έλεγαν ότι ήταν παληά φράγκικο! Οι φράγκοι τα έκανα ΑΔΕΛΦΟΜΥΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΔΕΛΦΑΤΟΥ που έλεγαν ΦΡΑΓΚΑΒΙΛΛΕΣ δηλαδή αφορολόγητα εδαφοτεμάχια που ανήκαν στην αδελφότητα! Ο αδελφός στα φράγκικα είναι φρατέλλο και έτσι τους λέμε μέχρι σήμερα! Αυτά μετά πέρασαν σε καθεστώς κανονικά Ελληνικό και τα ξεχώριζαν με το πρώτο συνθετικό παληό.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ο μακαρίτης φιλόσοφος της εποχής μπαρμπα Κώτσος Παναγιωτόπουλος ή παρατσούκλι Σκυλιάς, (από την αγάπη του στα σκυλιά), έλεγε την εξής παράδοση:

«,,, Όταν ηρθαν στα μέρη μας οι φρατέλοι και έκατσαν στο σβέρκο μας τα άλλαξαν όλα. Τις εκκλησιές τις έκαναν καθολικές και έφτιαξαν στα ΣΤΕΝΑ δηλαδή κάτω από τον Αη Ταξιάρχη θαυμάσιο ναό προς τιμήν του Αγίου Μάρκου με χρυσές καμπάνες, εγκατέλειψαν τον ακριβώς από πάνω ναό του Αγίου Αθανασίου και παλιότερο ναό του Βάκχου, κατήργησαν το θεσμό του Μητροπολίτη και διόρισαν στη θέση τους ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΕΣ, και θέσπισαν τα αφορολόγητα αδελφομοίρια ή Φραγκαβίλες για να μην πληρώνουν φόρους!

Όταν ήρθαν εδώ στην περιοχή, αφού πέρασαν από γκρεμίλες, μέρη δύσβατα και βράχια αντίκρυσαν ένα παράδεισο με κτήματα που είχαν στις άκρες κληματα! Έτσι αναφώνησαν «Μπουόν όρτα», ωραίοι κήποι και «Βίνο όρτα» δηλαδή κήποι με κλήματα στις άκρες (αμπελόκηποι)  αυτή είναι η αλήθεια και όχι οι «ΚΑΡΑΚΛΙΑΔΙΚΕΣ ΤΡΙΧΕΣ»

Οι ντόπιοι κάτοικοι άνθρωποι του μόχθου, αλλοίωναν από αμάθεια τις λέξεις και τις περιοχές Φραγκαβίλες, έκαναν Φραγκαλύβες, τα Αποκοράκια, Κουποκοράκια, την Αμαρυσιώτη (Άρτεμη)  έλεγαν Αημαρασιώτη κ.ο.κ.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΕΡΥΘΡΟΣΤΑΥΡΙΤΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΚΚΟΥΣ ΛΑΙΜΑΡΓΟΥΣ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ






ΜΠΟΧΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΑΘΩΟ ΘΥΜΑ




Στην Πάτρα, έγινε αισθητή η βρώμα που «έζεξε» από το «ΜΑΡΤΙΝΕΙΟΝ ΑΛΓΟΣ». Δυστυχώς ένας τολμηρός  ΑΝΤΡΑΣ με κεφαλαια, ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ, με εκατό οκάδες ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, αντιστάθηκε και την πλήρωσε…. με απόλυση, με ηθικά βασανιστήρια, με οικονομικό στραγγαλισμό,  με τόνους λάσπη από τα τριγύρω ΚΥΝΑΡΙΑ, που έγλυφαν –ως συνήθως- τον αφέντη τους.

Μεγάλη προσωπικότητα ο Τάσος! Σεμνός, ηθικός, καρτερικός, υπομονετικός, με πίστη ακράδαντη και αψεγάδιαστος. ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ!!! Ναι! Αυτό που ακούτε!!! ΤΟΝ ΑΠΕΛΥΣΑΝ! Τον απέκλεισαν, αλλά δεν τον γονάτισαν!!! Αμέτρητα τα προσόντα του! Γνώσεις, πείρα, εθελοντισμός με ουσία, διορατικότητα, προγραμματισμός, σχεδιασμός με αρχές και βάσεις, πιστότητα!  Εμείς που τον έχουμε στην καρδιά μας και στην οικογένειά μας, ζήσαμε το μαρτύριό του, κάναμε το σταυρό μας και τώρα ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ βλέπουμε τη δικαίωση να έρχεται και κλαίμε από χαρά….

Θέμα χρόνου είναι πλέον, τα απόνερα από τις αποκαλύψεις για τις μίζες του προέδρου στον ΕΕΣ Α. Μαρτίνη, να πνίξουν και το παράρτημα της Πάτρας, για το οποίο τα όσα είχε αποκαλύψει ο «Κόσμος» σε τρία διαδοχικά του δημοσιεύματα από το 2015, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αυτεπάγγελτα εξέδωσε εντολή ελέγχου στον Ε.Ε.Σ. και της σχέσης συγκεκριμένων προσώπων από την Πάτρα με τον Ανδρέα Μαρτίνη.
Ο «Κόσμος» αποκαλύπτει σήμερα πως η έρευνα έχει ολοκληρωθεί σε ότι αφορά τις σχέσεις συγκεκριμένων προσώπων από την Πάτρα , τα οποία ήταν υπο την προστασία του Α. Μαρτίνη, με μια σειρά παραβάσεων και παρανομιών.

 Untitled

Αυτή η Έκθεση Ελέγχου κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στις 4 Ιανουαρίου 2016 πριν 4 μήνες από τις Επιθεωρήτριες του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, κυρία Δημητράκη Δέσποινα και Γκίκα Αναστασία και καίει τόσο την διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού όσο και στελέχη από την περιοχή.
Σε αυτή και συγκεκριμένα στη σελίδα 8 αναφέρεται : " Με το υπ' αριθμόν εμπιστευτικού πρωτοκόλλου 55/12.05.11 πόρισμα της Ε.Δ.Ε. του Ε.Ε.Σ., αποδίδονται παράνομες πράξεις και ελλείμματα αποκλειστικά σε υπάλληλο ενώ διατελούσε Τομεάρχης του Τομέα Σαμαρειτών και Διασωστών του Ε.Ε.Σ.". Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι από τους προστατευόμενους του Α. Μαρτίνη και άνθρωπος των δύσκολων αποστολών για λογαριασμό του, σε ότι αφορά στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή


Παρά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν τιμωρήθηκε και οι επίορκοι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται υποτίθεται και να πληρώνονται από το ελληνικό κράτος. Όη την διαφθορά την γνωρίζουν και το Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. και όλο το προσωπικό. Όλοι τους διορισμένοι από τον Ανδρέα Μαρτίνη. Η σιωπή του αποτέλεσε και αποτελεί την καλύτερη κάλυψη των γεγονότων.
Σήμερα, με εντολή του Προϊσταμένου Εισαγγελίας Αθηνών, διενεργείται προανάκριση εις βάρος συγκεκριμένου Τομεάρχη του ΕΕΣ στην Πάτρα ο οποίος ήταν εκ των εξ’ απορρήτων του κ. Μαρτίνη για κατάχρηση, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, απιστία. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ.


Παράλληλα για το συγκεκριμένο κολλητό του Α. Μαρτίνη από την Πάτρα υπάρχει επιπλέον εις βάρος του, μια καταδικαστική απόφαση 6 μηνών φυλάκισης με αναστολή για ξυλοδαρμό από πρόθεση, μια καταδικαστική απόφαση 4 μηνών φυλάκισης με αναστολή ως ηθικό αυτουργό σε ξυλοδαρμό από πρόθεση, μια καταγγελία για ξυλοδαρμό εργαζομένου του Ε.Ε.Σ. από πρόθεση ενώ εκκρεμεί μια δίκη για εμπρησμό από πρόθεση. Και αυτός ήταν ο απόλυτα προστατευόμενος του Ανδρέα Μαρτίνη .

ΠΗΓΗ:

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

SAINT NICK NEW MARTYR FROM METSOVO



 May 17. Nikolaos new Martyr Metsovo biography.

The New Martyr Nikolaos, was born to poor but faithful parents at the end of the 16th century in Metsovo, Ipiros.
When he was young, he went to Trikala, Thessaly, where he worked in a Turkish bakery. There he was forced to become a muslim.
Upon his return to Metsovo, Nikolaos led a Christian life. However, poverty and the difficult living conditions forced him to go to Trikala again to sell pine wood. There he was seen by a Turkish barber with whom Nikolaos had made an agreement to give him a load of pine wood every year so that he would not betray him to the Turkish authorities for denying to become muslim. Upon returning to Metsovo, Nikolaos made his final decision never again to compromise on matters of faith and if necessary, even to sacrifice his own life.
Haring received the blessing of his spintual father, Nikolaos once again went to Trikala. This time to bear «the testimory of Jesus Christ» (Apoc. 1,2). There he was arrested by the Turks and condemned with the crarge of having denied to become a muslim. When he was threatened by the Turks, he answered: I was born a christian, I am a christian and I wish to die as a christian. The Turkish court finally condemned him to death by burning. Thus, Nikolaos was burnt by fire on 17th May, 1617 in the central market of Trikala.
Nikolaos᾿ skull, which was miraculously preserved, was dedicated to the Holy Monastery of Varlaam at Meteora. To this day, it gives off a sweet fragrance aud performs miracles.

ΑΗ ΝΙΚΟΛΑΣ Ο ΜΕΤΣΟΒΙΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ



Ο άγιος νεομάρτυρας Νικόλαος από το Μέτσοβο


«Χαίροις, του Μετσόβου σεπτός βλαστός,
Χαίροις των Τρικάλων άνθος τερπνόν,
Χαίροις Μετεώρων ο ατίμητος θησαυρός,
Χαίροις των ποιμένων της Κατοχής προστάτης
και ρύστης των σε τιμώντων,
μάρτυς Νικόλαε!…».

Ο άγιος νεομάρτυς Νικόλας (Μπασδάκης ή Βλαχονικόλας ή Εξηντατρίχης) γεννήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στη γραφική κωμόπολη του Μετσόβου. Παρ’ όλο το πυκνό σκοτάδι της δουλείας, οι Έλληνες κρατούσαν τότε μέσα τους αναμμένο το φως του Χριστού. Μπορεί να ήταν πτωχοί ραγιάδες, όμως ήταν πλούσιοι από πίστη στο Θεό. Αυτή την πίστη μεταλαμπάδευσαν και στο μικρό Νικόλαο οι ευσεβείς γονείς του. Και με αυτή την πίστη εφόδιο έφυγε αρκετά νέος από το Μέτσοβο για τα Τρίκαλα για να βρει καλύτερη εργασία.


Νέος ακόμη πήγε στα Τρίκαλα και εκεί έπιασε δουλειά σε έναν ψωμά. Μετά από πολύν καιρό μερικοί Αγαρηνοί, με υποσχέσεις από τη μια, με φοβερισμούς από την άλλη, τον έκαναν και αρνήθηκε τον Χριστό. Ήρθε όμως στον εαυτό του και επέστρεψε στην πατρίδα του και περνούσε πάλι ζωή χριστιανική.

Ύστερα από πολύν καιρό, ο Νικόλαος φόρτωσε στο άλογό του δαδί και πήγε με αλλους συμπατριώτες του στα Τρίκαλα για να το πουλήσει. Εκεί τον γνώρισε ένας κουρέας Τούρκος, που γειτόνευε με τον ψωμά, και αφού τον έπιασε, τον τραβούσε κατηγορώντας τον ότι αρνήθηκε την πίστη τους και έγινε πάλι Χριστιανός.
Ο Νικόλαος φοβήθηκε και του έδωσε το φορτίο του δαδιού παρακαλώντας τον να μη τον φανερώσει. Εκείνος του είπε ότι, αν του φέρνει κάθε χρόνο, όσο ζει, από ένα φορτίο δαδί, δεν θα τον φανερώσει, και ο Νικόλαος του το υποσχέθηκε και κάθε χρόνο του πήγαινε.


Ύστερα όμως από λίγο ο Νικόλαος μετάνιωσε για την υπόσχεση και δεν ήθελε πλέον να του δίνει το δαδί, αλλά μάλιστα αποφάσισε και να πεθάνει για να θεραπεύσει την προηγούμενη άρνηση του Χριστού.
Πήγε αμέσως στον πνευματικό του και φανέρωσε τον σκοπό του, εκείνος όμως τον εμπόδιζε και τον συμβούλευε να αφήσει τον σκοπό αυτό, για να μην τύχει και δεν αντέξει τα βασανιστήρια του μαρτυρίου και πέσει πάλι σε δεύτερη άρνηση. Αυτός όμως ο ευλογημένος έμενε στερεός στη γνώμη του λέγοντας πως έχει βέβαιη ελπίδα στον Κύριο ότι θα τον δυναμώσει να υπομείνει γενναία όλα τα βασανιστήρια που θα του κάνουν για την αγάπη του και να μείνει ακλόνητος στην πίστη του. Βλέποντας λοιπόν ο πνευματικός τη ζέση και την προθυμία του, τον στήριξε με πολλές νουθεσίες και ευχές και τον έστειλε στο καλό.

Με τέτοια λοιπόν σταθερή απόφαση πήγε στα Τρίκαλα, και πιάνοντας τον εκείνος ο κουρέας, τον έπνιγε λέγοντας: «Πού είναι, άπιστε, το δαδί που μου έταξες;» Ο Νικόλαος του αποκρίθηκε: «Δεν σου χρωστώ τίποτε». Τότε θύμωσε εκείνος και φώναξε και τον μαρτύρησε.
Έτρεξαν λοιπόν Τούρκοι πολλοί, και μαθαίνοντας την υπόθεση έπιασαν τον ευλογημένο με πολύ θυμό, και χτυπώντας τον και σπρώχνοντας τόν πήγαν στο δικαστήριο. Εκεί ο Μάρτυρας, όταν ερωτήθηκε, απάντησε: «Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θέλω να πεθάνω, και δεν αρνούμαι ποτέ την πίστη μου, όσα μαρτύρια και αν μου κάνετε».

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΑΜΟΛΥΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΑΣ




ΑΝΟΗΤΕ ΕΛΛΗΝΑ! ΦΑΡΜΑΚΑ; ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;


Είναι δυνατόν εμείς που δώσαμε την ιατρική επιστήμη στο κόσμο να μας διδάσκουν ξένοι για τα δικά μας φάρμακα; 
Είναι δυνατόν εμείς να αγοράζουμε πανάκριβα μουρουνέλαιο από μολυσμένα πλέον ψάρια για μερικά μιλιγκράμ ω3, ενώ έχουμε αυτοφυή αντράκλα; 
Η απάντηση που δε μπορούμε να δώσουμε εμείς έρχεται σαν άρθρο από την Ευρωπαϊκή ένωση. 


Επί 2.000 χρόνια δε μπορέσαμε να μάθουμε αυτό που διδάξαμε: Η τροφή σου το φάρμακό σου
Ραδίκι και τσουκνίδα με επίσημη άδεια στα φαρμακεία!
Λίγοι σήμερα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το “ταπεινό” ραδίκι- και συγκεκριμένα η ρίζα του -είναι φάρμακο για τη δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές, η πασίγνωστη τσουκνίδα αντιμετωπίζει την παρακράτηση υγρών και την υπερπλασία του προστάτη, ενώ το παραδοσιακό βαλσαμόχορτο «συνταγογραφείται» πλέον για την κατάθλιψη.



Κι, όμως, τα παραπάνω και άλλα φυτά υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος- συνολικά τουλάχιστον σαράντα -τα οποία φυτρώνουν από μόνα τους στην ελληνική ύπαιθρο, έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επίσημη άδεια κυκλοφορίας στα φαρμακεία, με παραδοσιακά τεκμηριωμένη αποδεκτή και ασφαλή χρήση! Εκεί, μπορεί κανείς να τα βρει με τη μορφή εκχυλισμάτων σε κάψουλα ή βάμματος, δισκίων και σιροπιών καθώς έχει καθοριστεί με ακρίβεια η συνιστώμενη δοσολογία για κάθε μία από τις παθήσεις και ασθένειες που αποδείχτηκε ότι αντιμετωπίζουν.


Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης, ο οποίος υπογραμμίζει πως μέχρι τώρα τέτοια φυτά, σε αποξηραμένη μορφή αλλά και βότανα, μπορούσε κανείς να τα μαζέψει από τη φύση ή να τα αγοράσει από μαγαζάκια, λαϊκές αγορές, πανηγύρια αλλά και πλανόδιους πωλητές.


Ωστόσο, η εν λόγω αγορά λειτουργούσε και λειτουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς σαφείς οδηγίες ως προς τη δοσολογία, τον τρόπο χρήσης και τον κατά περίπτωση φαρμακευτικό σκοπό.
(Βέβαια, πρέπει να να τα βάλουνε στο σύστημα, ώστε να τα κονομάνε πάλι οι φαρμακοαλιμεντόσαυροι και να συνεχίζεται ο έλεγχος της υγείας μας. Για το καλό μας φυσικά.)


Ύστερα από επιστημονικές έρευνες χρόνων, πειραματικές δοκιμές και εφαρμογές και τις απαραίτητες ευρωπαϊκές εγκρίσεις, σαράντα φαρμακευτικά φυτά που μεγαλώνουν στη χώρα μας βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων ή αναμένεται να τα συναντήσουμε πολύ σύντομα μπροστά μας. (Ε ναι, να μην μάθουμε να τα μαζεύουμε μόνοι μας με εξορμήσεις στην ύπαιθρο, μπορεί να χαλάσουμε τις σόλες από τα παπούτσια μας.)


Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το παρθένιο (που καταπολεμά τις ημικρανίες), η βαλεριάνα, το τήλιο, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το χαμομήλι (που έχουν ηρεμιστική και κατευναστική δράση), η τσουκνίδα, ο κέδρος, ο αρκτοστάφυλος, το πολυκόμπι, ο κέδρος και τα φύλλα ελιάς (με σημαντική διουρητική δράση), η μέντα, το μάραθο, ο γλυκάνισος, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η γλυκίριζα, η πικραλίδα και η ρίζα του ραδικιού (κιχωρίου) (που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως η δυσπεψία), τα αντιμικροβιακά πανσές και λάππα και το αντικαταθλιπτικό βαλσαμόχορτο (υπερικό).
Επιπλέον, η αγριοκαστανιά, η αγριομερσίνη, ο μελίλωτος και η κόκκινη άμπελος καταπολεμούν πλέον επίσημα τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, η καλέντουλα τις φλεγμονές του δέρματος και η δενδρομολόχα το κρυολόγημα και τον βήχα.


Εκτός, όμως, από τη φαρμακευτική σημασία αυτού του φυσικού πλούτου της χώρας, τεράστιες είναι και οι οικονομικές δυνατότητες που έχουν μπροστά τους οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά την οργανωμένη καλλιέργεια τέτοιου είδους φυτών.
«Πρόκειται για πολύ συνηθισμένα ελληνικά φυτά που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι διαθέτουν πλέον επίσημη άδεια κυκλοφορίας στο φαρμακείο» τονίζει ο κ. Μαγιάτης και προσθέτει: «οι προοπτικές είναι μεγάλες καθώς στην Ελλάδα φύονται 5000 διαφορετικά είδη φυτών και πολλά από αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να αποτελέσουν διέξοδο για τον αγροτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι από όλα αυτά καλλιεργείται και σε τι ποσότητες στη χώρα μας ενώ δεν υπάρχει και κάποιος επίσημος φορέας που να μπορεί να κατευθύνει τους αγρότες σε αυτές τις καλλιέργειες».


Παρ' όλα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά φυτά έχουν «μπει» την τελευταία δεκαετία στη διαδικασία της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα η σχετική δραστηριότητα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση, για παράδειγμα, την περίπτωση της Κρήτης, όπου καλλιεργείται το δίκταμο (γνωστό φυτό από την αρχαιότητα με αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση), αλλά και της δυτικής Μακεδονίας, όπου καλλιεργούνται αρωματικά φυτά όπως το τριαντάφυλλο.


Στο ίδιο μήκος κύματος, μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν και για καλλιέργειες που είναι ήδη εδραιωμένες εδώ και πολλά χρόνια, όπως αυτές του κρόκου Κοζάνης ή της μαστίχας Χίου. «Όσο και αν φαίνεται περίεργο τα δύο αυτά προϊόντα δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί ως φαρμακευτικά, βρίσκονται, ωστόσο, πολλές έρευνες σε εξέλιξη από τις οποίες αποδεικνύεται η δράση της μαστίχας, για παράδειγμα, στην καταπολέμηση του έλκους στομάχου» τονίζει ο καθηγητής, με αφορμή τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, μεθαύριο, Κυριακή, στην Κοζάνη.



Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

190Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



Η  ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ 190ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΞΟΔΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΚΟΣΚΕΡΗ
[ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

Η φετινή εκδήλωση της 190ης επετείου της ηρωϊκής φρουράς του Μεσολογγίου κατά την αιματηρή Έξοδο ήταν ξεχωριστή και μεγαλειώδης. Υποκλιθήκαμε όλοι σ’ αυτή τη διοργάνωση που τα είχε όλα. Η κα Ασημίνα Κοσκέρη με το δικό της φωτογραφικό φακό κατέγραψε και αποθανάτισε βήμα – βήμα την εκδήλωση και σας την παρουσιάζουμε. Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!