Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΠΑΝΔΗΜΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΒΟΝΩΡΤΑΣ



ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ


Σε ατμόσφαιρα κατανυκτική, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, φίλων και ομόρων κατοίκων, οι κάτοικοι του χωριού Βονώρτα ή Κάτω Πλάτανος, τίμησαν τους ευεργέτες του χωριού. Το βάρος της εκδήλωσης σήκωσε ομάδα πρωτοβουλίας κατοίκων που πλαισίωσε την τοπική εκκλησιαστική επιτροπή. Η εκδήλωση περιλάμβανε Θεία λειτουργία, δέηση στο ναό, επετειακή ομιλία από τον συνταξιούχο Κάτω Πλατανιώτη καθηγητή Γιάννη Πορφύρη και καφεδάκι στην πλατεία του χωριού.


Την εκδήλωση, εκτός των άλλων τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Τοπική Δημοτικής Κοινότητας κ. Κώστας Μπακατσιάς, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου ΚατωΠλατανιωτών Αθήνας κ. Χρήστος Σικόλας και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Θωμάς Στάϊκος και Δημ. Αγγελής, ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Ναυπακτιακής Αδελφότητας κ. Γεώργιος Βλάντης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πλατανιωτών ΗΠΑ κ. Βασίλειος Ροντήρης, ο πρώην σύμβουλος των Πλατανιωτών ΗΠΑ κ. Νικόλαος Καραγεώργος και πολλοί ομογενείς συγχωριανοί.



Για τους μεγάλους ευεργέτες του χωριού Γεώργιο & Ελένη Κυριαζή, (ομογενείς μας εκ Βλαχίας), Νικόλαο & Μαρίκα Δανιά και με μνεία σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους  ευεργέτες μίλησε ο Βονωρτιάνος καθηγητής Γιάννης Πορφύρης, χειροθετημένος «Λαϊκός Ιεροκήρυξ» & «Αναγνώστης» από τους αειμνήστους κληρικούς μας τον αοίδιμο πατέρα  Νικόλαο Έξαρχο, πρώην Ιερατικό Επίτροπο Πλατάνου και τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κυρό Νικόδημο Ζαλούμη.
Μπορείτε να διαβάσετε την αξιόλογη ομιλία και στο τέλος να την ακούσετε στο σχετικό βίντεο:




Αιδεσιμότατε πατέρα Δημήτριε,
Αγαπητοί αδελφοί της Εκκλησιαστικής Επιτροπής
Αγαπητό εκκλησίασμα,
Αγαπημένοι μου χωριανοί,
Αείμνηστοι μεγάλοι ευεργέτες μας που από ψηλά μας ακούτε και μας βλέπετε,

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ!
Σήμερα το ευλογημένο μας χωριό, για άλλη μια φορά σκορπίζει γύρω του την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που έχει στην καρδιά του. Είμαι υπερήφανος για το χωριό μου! Δεν ξέρει τη λέξη  ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ αλλά την ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ!
Ναι, αγαπητό μου εκκλησίασμα! Το σημερινό μνημόσυνο είναι απόδοση ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ στους αθάνατους συγχωριανούς ευεργέτες μας Κι τους πρέπει ΠΑΣΑ ΔΟΞΑ, ΤΙΜΗ και ΣΕΒΑΣΜΟΣ! ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΛΛΑ, ΕΔΩΣΑΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ.
ΠΑΣΑ ΔΟΣΙΣ ΑΓΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΝ ΔΩΡΗΜΑ ΤΕΛΕΙΟΝ – ΑΝΩΘΕΝ ΕΣΤΙ ΚΑΤΑΒΑΙΝΟΝ, ΕΚ ΣΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ!
ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΎΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΧΙΛΙΟΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΕ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΖΗ!
ΣΑΣ  ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΎΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΧΙΛΙΟΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΕ ΚΑΙ ΜΑΡΙΚΑ ΔΑΝΙΑ!
Ευγνωμονούμε και τιμούμε και σας όλους τους επώνυμους και ανώνυμους μικρούς και μεγάλους ευεργέτες του χωριού μας.
ΔΟΞΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ!
Αγαπητό εκκλησίασμα,
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ για λίγο στην προσωπικότητα των 4 μεγάλων ευεργετών μας, στη ζωή τους και το έργο τους!
Ας θυμηθούμε μαζί το πέρασμά τους από αυτή την επίγεια ζωή! Άλλωστε το αξίζουν και αυτό μας το μνημόσυνο έιναι  ΕΝΑ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ  στην μεγάλη ευεργεσία τους!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γεννήθηκε στον Κάτω Πλάτανο Ναυπακτίας το 1825 και απεβίωσε το 1893, σε ηλικία 68 ετών. Πατέρας του ο στρατιωτικός ιερέας και αγωνιστής του 1821 παπαΚώστας Κυριαζής και τη μητέρα του την έλεγαν Μυγδάλω.  Είχε έναν αδελφό τον Νικόλαο ή Αναγνώστη  ΠαπαΚωνσταντίνου Κυριαζή, μεγαλύτερο που γεννήθηκε το 1818 και διέμενε μονίμως στο χωριό. Αδελφές είχε τέσσερις, την Άννα συζ. Νικολάου Παπαχρήστου, παντρεμένη στην Δορβιτσά, την Αναστασία συζ. Δημ. Κατζήρη ή Κατσαρού, παντρεμένη στην Στράνωμα, την Μαρία συζ. Κων/νου Ιωαν. Μαραθέα, παντρεμένη στον Πλάτανο  και την Ελένη συζ. Νικολάου Δημογεωργιόπουλου, παντρεμένη στην Στράνωμα.
Παππούς του ο επίσης ιερέας παπα Γιάννης Κυριαζής, αγωνιστής και αυτός του 1821. Δεύτερος θείος του ήταν ο παπα Παναγιώτης Κυριαζής, γενάρχης των Παναγιωτοπουλαίων.
Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του, έφυγε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Γυμνάσιο.
Ανήσυχος και προοδευτικός ο αριστούχος Γεώργιος Παπακωνσταντίνου ή Κυριαζής, δεν έπαψε να αναζητεί την καλλίτερη μόρφωσή του, γι’ αυτό και έφυγε για το Montpellier της Γαλλίας όπου σπούδασε γιατρός. Στα έξοδά του συμμετείχε κατά πολύ στην αρχή ο αδελφός του Νικόλαος ή Αναγνώστης.  Όταν πήρε το πτυχίο του σε ηλικία 20 μόνο ετών, το 1848 είχε άριστες επιδόσεις και διεκρίνετο για τις γνώσεις του και το μέλλον του προοιωνίζετο λαμπρό. Μετανάστευσε στη Βλαχιά το 1854, όταν στην Ελλάδα και στο χωριό πλάκωσε η επιδημία της χολέρας. Πήγε κοντά στους εκεί συγγενείς του και εγκαταστάθηκε στην πόλη Τερμουζιάν, ή Τουρμουζιάν της Μολδαβίας. Εκεί είχε λαμπρή εξέλιξη και η νέα του πατρίδα τον ανέδειξε και τον ανέβασε στα ψηλότερα σκαλοπάτια της εκεί κοινωνίας. Στην αρχή υπηρέτησε σαν γιατρός στο Σταθμό Καλαφατίου και γρήγορα πήρε τον τίτλο του “ΙΑΤΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ” με ευθύνη τον κλάδο των Επιδημιών και των Καραντινών. Η μεγάλη του δράση, τον ανέβασε σε ψηλότερο σκαλοπάτι και προήχθη σε ΝΟΜΙΑΤΡΟ του GORJ, όπου διέμεινε μέχρι το 1862. Στη συνέχεια διορίσθηκε ιατρός του Ασύλου “ELENA DOMNA” στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι. Εδώ η δόξα και ο πλούτος ήταν μεγάλος. Αναδείχθηκε γρήγορα στη μεγαλύτερη προσωπικότητα της εποχής του, ανάμεσα σ΄ όλους τους γιατρούς, αναπτύσσοντας λαμπρή ιατρική δράση
Χρημάτισε και τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.
Η σχέση του με την Ελλάδα και το χωριό του ήταν ένα κομμάτι της ζωής του. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα του και γι’ αυτό αναδείχθηκε σε κορυφαίο Εθνικό Ευεργέτη.
Παντρεύτηκε την Θρακιώτισσα (από το Σμόκοβο) Ελένη Ξενοκράτη, ανεψιά του Έλληνα Προξένου της Βλαχιάς Κων/νου Ξενοκράτη και δεν απέκτησε τέκνα. Η οικογένεια Ξενοκράτη ήταν ονομαστή και μάλιστα τα αδέλφια Κων/νος, Θεόδωρος και Αθανάσιος Ξενοκράτη πολέμησαν κατά την Επανάσταση της Μολδοβλαχίας στις τάξεις του Ιερού Λόχου και αργότερα αναδείχθηκαν σε Μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες. Αλλά και ο αδελφός του Νικόλαος έμεινε άκληρος, γι αυτό και υιοθέτησε τον Ιωάννη Τσουκαλή που άλλαξε το επώνυμο σε Κυριαζής και παντρεύτηκε την Πλατανιώτισσα Λάμπρω Καρμανιόλα. Έτσι ο γιατρός απέκτησε στην Ελλάδα τρία ανηψοεγγόνια και θέλησε να τα υιοθετήσει και να τα πάρει μαζί του. Δυστυχώς όμως πλάκωσε την Βονώρτα διφθερίτιδα και πέθαναν και τα τρία.
Στη Βλαχιά ο γιατρός απέκτησε πολύ μεγάλη περιουσία. Στο κέντρο του Βουκουρεστίου διατηρούσε ιδιόκτητο ξενοδοχείο, το “ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΥΡΙΑΖΗ”, όπου σύχναζαν μεγάλες προσωπικότητες. Είχε και την διαχείριση των περιουσιών του Ξενοκράτη, ήτοι τα κτήματά του που αποτελούντο από 60.000 στρέμματα καλλιεργήσιμα, 10.000 στρέμματα δάσους καθώς και τα ιαματικά λουτρά “ΒΟΥΛΚΑΝΑ”. Από την περιουσία του πεθερού του και κατά την επιθυμία του ίδρυσαν στο Βουκουρέστι μεγάλο Νοσοκομείο το «ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ», εντός της μεγάλης ιδιόκτητης οικίας του. Το Ξενοκράτειο αυτό Νοσοκομείο έσωσε πολλούς Έλληνες και Ρουμάνους ασθενείς, παρείχε δε δωρεάν περίθαλψη!  Οι Ρουμάνοι για να τον τιμήσουν κατασκεύασαν μαρμάρινη προτομή  του και την τοποθέτησαν στην όψη του κτιρίου της Εταιρίας της Ιστορίας της Ιατρικής στο Βουκουρέστι.
Ο γιατρός Γεώργιος Κυριαζής αναδείχθηκε σε μέγα Εθνικό Ευεργέτη της Ελλάδος. Στη Βονώρτα ανακαίνισε δυο φορές τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μία το 1870 με τον αδελφό του Νίκο και μία δέκα χρόνια αργότερα το 1880 με τη σύζυγό του Ελένη, εκ βάθρων.  Και τούτο γιατί το έδαφος είναι σαθρό και πάθαινε συνέχεια ζημιές.
Ο μέγας αυτός ευεργέτης μας εφ’ όρου ζωής φρόντιζε και για τις λοιπές ανάγκες της εκκλησίας, του ιερέα και του χωριού. Εφοδίασε την εκκλησία με τρεις μεγάλες δεσποτικές εικόνες, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου. Άλλη μια σπουδαία εικόνα του τέμπλου αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή την δώρισε στην εκκλησία ο μέγας πολιτικός άνδρας της Ρουμανίας Τάκης Ιονέσκου, φίλος του γιατρού. Άλλα σπουδαία έργα του και με την βοήθεια των κληροδοτημάτων του πεθερού του ήταν η ίδρυση της Επαγγελματικής Σχολής Μεσολογγίου, αξίας 600.000 φράγκων. Συνέστησε στις 15-5-1892 το κληροδότημα “ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗ” με διαθήκη του Αθηναίου Συμβολαιογράφου Παναγιώτη Γενοβέλη από 24.000 στερλίνες λίρες. Το κτίριο τελείωσε το 1906 και λειτούργησε μέχρι το 1940. Ο ίδιος ανέγειρε και το «ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ», πρώην «Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο» προς τιμήν του πεθερού του, που πέθανε το 1877. 
Μεγάλα χρηματικά ποσά ο ευεργέτης ομοίως διέθεσε και για τον Ελληνικό Εθνικό Στόλο και το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδος.
Αυτός ήταν ο αείμνηστος Μέγας Εθνικός Ευεργέτης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ που με τα έργα του και την προσφορά του πέρασε στο Πάνθεον των μεγάλων της Ιστορίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΚΑ ΔΑΝΙΑ
Ένα σύγχρονο ευλογημένο ζευγάρι που είναι νωπό το πέρασμά τους στην αιωνιότητα!. Στους δρόμους που εμείς πατάμε και κυκλοφοράμε αυτοί μας βελτίωσαν και μας χάρισαν. Στην εκκλησία που μας σκέπει και τώρα εκκλησιαζόμαστε έδωσαν τις ουσιαστικές βελτιώσεις και την σημερινή της λειτουργικότητα. Στα εξωκλήσια μας έδωσαν αντοχή, καλαισθησία και καλλίτερη ευπρέπεια. Ακόμη και στην Παναούλα μας τα χρήματα για την τσιμεντόστρωση και όχι μόνο είναι δικά τους!
Ο Νικόλαος Δανιάς γεννήθηκε στο χωριό μας το 1908, γιός του Κωνσταντίνου Νικολάου Δανιά και της Φωτεινής Γεωργίου Δανιά. Αδέλφια είχε τον Γεώργιο γεννηθέντα το 1915 και τον Ευθύμιο γεννηθέντα το 1917.
Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο χωριό μας με πρώτο διδάσκαλο στην Βονώρτα, τον Αριστείδη Νικ. Δεδόπουλο. Δασκάλους είχε επίσης την Μαρίκα Τσιλιμίγκρα σύζυγος Αντ. Ραμπαούνη, τον Γεώρ. Ν. Οικονόμου, τον παπαΑθανάση Τσίπουρα και τον Γεώργιο Ιωάν. Αργύρη.
Μόλις τελείωσε το σχολείο πήγε για δουλειά στο Αγρίνιο, όπου δεινοπάθησε από τις κακουχίες και την άσχημη ζωή που περνούσε, γι’ αυτό ανέβηκε στην Αθήνα. Στην αρχή πουλούσε νερό στα περίχωρα με δοχεία μαζί με κάποιο συγγενή του.
Γρήγορα όμως βρήκε θέση στο δημόσιο σαν επιστάτης φυλακών αρχικά στην Αθήνα. Παράλληλα έφερε και τον μικρότερο αδελφό του Ευθύμιο στην Αθήνα και του άνοιξε μαγαζί με ρούχα στην οδό Αθηνάς. Παντρεύτηκε την ευεργέτιδά μας Μαρίκα Δανιά το γένος Χρόνη, που αγάπησε πολύ το χωριό μας και παρακινούσε το σύζυγο να το βοηθήσει.
Το ζεύγος στην αρχή ενεργοποιήθηκε μέσα από το Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του στου Ζωγράφου και γρήγορα το συναίσθημά του τον οδήγησε στην ιδιαιτέρα του πατρίδα.
Πράγματι έδωσε τα υπάρχοντά του  στους πλησίον χωρίς φειδώ. Έκτισε αθόρυβα και χωρίς δημοσιότητα Ορθόδοξη εκκλησία στο Ζαϊρ στην Αφρική και μεγάλο Σχολείο! Οποία αγαπητοί μου αδελφοί θεάρεστος πράξη. Το ζεύγος Νικολάου και Μαρίκας Δανιά κατατάσσεται στους ιεραποστόλους και εκεί ανήκει.
Μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Ονήσιμος έκτισε το σπίτι των αποφυλακισμένων στα Πατήσια, όταν αποφυλακίζονται να βρίσκουν στοργή και στέγη στα πρώτα βήματα της επανένταξής τους στην κοινωνία. Μεγάλα ποσά έδωσε στις φιλανθρωπικές οργανώσεις Ζωγράφου και στις εκεί εκκλησίες.
Αναθερμαίνοντας με την συχνή παρουσία του τις σχέσεις του με την γενέτειρα του, ως συνταξιούχος πλέον και στη δύση της ζωής του, έδωσε τα πάντα για το χωριό μας και τα γύρω χωριά.
Πρώτα πρώτα έδωσε τεράστια ποσά στο μοναστήρι της Σκάλας. Δικά του έργα είναι το εκεί Μουσείο και μέρος των άλλων τμημάτων. Έγινε ευεργέτης και μέγας χορηγός της Φιλαρμονικής Ναυπάκτου. ¨Εκανε μεγάλες δωρεές στον Άγιο Νικόλαο Πλατάνου και μάλιστα τα σημερινά καλαίσθητα σκαλοπάτια είναι έργο και δωρεά δική του. Μεγάλη και η δωρεά του στο γειτονικό Διασελάκι για την εκκλησία.
Και ερχόμαστε στο χωριό μας την αγαπημένη μας Βονώρτα. Πριν το 2000 οι δρόμοι μας ήταν άθλιοι και σε πρωτόγονη κατάσταση. Αυτός έκανε τεράστιο έργο διαπλατύνοντας την κεντρική αρτηρία, κάνοντας έργα στήριξης και στρώνοντας τον δρόμο με τάπητα ασφάλτου. Οι δωρεές του συνεχίστηκαν σε κάθε μήκος και πλάτος του χωριού. Τσιμεντόστρωσε το δρόμο από Πλάτανο δια μέσου Ξύδη και Πέτρες, από το Εργοστάσιο μέχρι το Βλαντέϊκο Αλώνι, τσιμεντόστρωσε το δρόμο μέχρι την Παναούλα που με την βοήθεια του Θεού είχε η ταπεινότητά μου διανοίξει με χρήματα από την πώληση βιβλίων μου και εισφορές φίλων. ΄΄Εκανε τσιμεντένια εσωτερικά μονοπάτια και το μονοπάτι από οικία αειμνήστου Θεοφάνη μέχρι τα Τσουκαλέϊκα, συντήρησε τα εξωκλήσια του χωριού, συντήρησε το νεκροταφείο μας και καλλώπισε την εκκλησία μας και τον εξωτερικό της χώρο. Η αντικατάσταση της σκεπής της εκκλησίας μας, τα τοιχία αντιστήριξης και υποθεμελίωσης της,  επιχρίσματα της εκκλησίας, βαψίματα, επισκευή και βελτίωση του καμπαναριού και τόσα άλλα.
Όλοι οι εδώ σύλλογοι βοηθήθηκαν και ενισχύθηκαν από τον μπαρμπα Νίκο, ακόμα και ο Σύλλογος των Ναυπακτίων Πάτρας και η εκκλησία μας Άγιος Χαράλαμπος. Έδωσε και εδώ ένα εκατομμύριο δραχμές και τον ανακηρύξαμε ΜΕΓΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗ με μαρμάρινη πλάκα.
Εμείς οι χωριανοί του και οι απόδημοί μας συγχωριανοί τον λατρέψαμε και τον αγαπήσαμε τόσο πολύ. Σαν ελάχιστο αντίδωρο των δωρεών του, σαν χωριό του αναγείραμε τον προς τιμήν του τύμβο, που εν ζωή ακόμη συγκινημένος και με ταπεινοφροσύνη έλαχε να δει τα εγκαίνια του!
Αυτά ήθελα να σας θυμίσω αγαπημένο εκκλησίασμα και συγχωριανοί και να ζητήσω νοερά να στείλουμε μέσα από την καρδιά μας ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους μεγάλους ευεργέτες μας τον γιατρό ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΥΡΙΑΖΗ, την ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΖΗ, τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΑΝΙΑ, την ΜΑΡΙΚΑ ΔΑΝΙΑ πρώτιστα και την μεγάλη πλειάδα των λοιπών μικρών και μεσαίων ευεργετών, ανωνύμων και επωνύμων, των κτητόρων του Σχολείου μας, των κτητόρων των εξωκλησιών μας, των δοτών πάσης αγαθής εργασίας και πράξης. ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΑΣ!
ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΜΕΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ!

Δειτε και το σχετικό Video:


Δειτε και άλλα σχετικά Video:



ΒΟΝΩΡΤΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ 2016  ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΝΑΟΥ

ΒΟΝΩΡΤΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ 2016  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΒΟΝΩΡΤΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ 2016  «ΤΑ ΣΑ ΕΚ ΤΩΝ ΣΩΝ»

Δειτε και το σχετικό φωτογραφικό υλικό:
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου