Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ 1875 ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ



ΟΙ “ΟΡΘΟΤΟΜΟΥΝΤΕΣ” ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ  ΚΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ


Εκκλησία και Πολιτεία Βίοι Παράλληλοι; Όχι δα, απλά αλληλουποστηρίζονται, αλληλοβοηθιούνται και φυσικά αλληλοεπιλέγονται;  Εχουν γράψει κανονικά το ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ από το 1875, ναι καλά ακούτε! Μόνο που τότε υπήρχαν και πολιτικοί έντιμοι, έστω και περιστασιακά.


Θυμάται κανείς το σκάνδαλο με την γνωστή επωνυμία “ΣΙΜΩΝΙΑΚΑ” που είχε επίκεντρο την Πάτρα; Για όσους δεν το ξέρουν, ευκαιρία να το θυμηθούν! Λοιπόν το 1875 ξέσπασε ένα πολιτικό και εκκλησιαστικό σκάνδαλο στην Αθήνα και αφορούσε τη δωροδοκία δύο υπουργών, της Κυβέρνησης Δημητρίου Βούλγαρη, από τέσσερεις υποψηφίους  Μητροπολίτες (!) Δωροδοκήθηκαν οι Υπουργοί Εκκλησιαστικών Ιωάννης Βαλασσόπουλος ιατρός εκ Τριπόλεως και Δικαιοσύνης Βασίλειος Νικολόπουλος Γορτύνιος την καταγωγή, πρωτοδίκης και γαμπρός του Πρωθυπουργού Βούλγαρη, σύζυγος της Σταματίνας Βούλγαρη. Πέτρα του σκανδάλου η ΠΑΤΡΑ μας, η ΜΕΣΣΗΝΙΑ και η ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ! Υποψήφιοι Μητροπολίτες που έκαναν  τα ακούμπησαν γερά, οι Πατρών και Ηλείας Αβέρκιος Λαμπίρης, Κεφαλληνίας Σπυρίδων Κομποθέκρας και Μεσσηνίας Στέφανος Αργυριάδης!


Τι πήραν οι θεοσεβείς υπουργοί;; Κατά τη δικογραφία πήραν υψηλά χρηματικά ποσά και άλλα δώρα (μετοχές, κοσμήματα), ακούστε πιο λιανά τα θεία «ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΑΡ»… Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο επίσκοπος της Αργολίδας Τερζόπουλος είχε δώσει στον υπουργό Εκκλησιαστικών Βαλασόπουλο 42.000 δρχ για να εξασφαλίσει την έδρα του. Ο διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Χαλκίδος Βαρθολομαίος Γεωργιάδης έδωσε 9.000 δρχ σε μεσάζοντα για να μιλήσει στον υπουργό. Ο επίσκοπος Κομποθέκρας έδωσε στο Βαλασόπουλο 10.000 δρχ για να πάρει την έδρα, άλλα για να υπογράψει το διάταγμα τού έδωσε άλλες 8.000 δρχ. Ένας από τους μητροπολίτες αντί για χρήματα είχε δώσει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και μια χρυσή καρφίτσα. Κάποιοι μητροπολίτες, μάλιστα, φυλακίστηκαν μέχρι να καταβάλουν τα ποσά που τους επιδικάστηκαν —τα οποία έφταναν συνολικά τις 92.400 δρχ., μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της εποχής.


Πως έγινε το στραπατσάρισμα; Έπεσε η Κυβέρνηση του Υδραίου Βούλγαρη και έγινε πρωθυπουργός ο Χαρ. Τρικούπης!

Η δίκη ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 1876 και ολοκληρώθηκε δύο μήνες μετά, στις 31 Μαρτίου. Συνολικά κατέθεσαν 109 μάρτυρες. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δύο αλληλοκατηγορούμενοι υπουργοί έφτασαν έως του σημείου να ανταλλάσσουν ύβρεις και τελικά να γρονθοκοπηθούν. Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην ενός, κρίθηκαν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο και καταδικάστηκαν: ο Ι. Βαλασόπουλος σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, τριετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και στην καταβολή 56.200 δραχμών υπέρ του πτωχοκομείου, ο Νικολόπουλος σε φυλάκιση δέκα μηνών και οι μητροπολίτες σε πρόστιμο διπλάσιο από το ποσό που ο καθένας είχε καταβάλει ως δωροδοκία!


Σπουδαία αξία έχει τι «αποφάσισε» η ΙΕΡΗ (!) ΣΥΝΟΔΟΣ! Μα, κόρακας, βγάζει κοράκου μάτι; Ουαί Φαρισαίοι υποκριτές!

Η απόφαση του δικαστηρίου διαβιβάστηκε στην Ιερά Σύνοδο για να επιληφθεί της υπόθεσης από την πλευρά του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Η Σύνοδος αποφάσισε στις 19 Απριλίου 1876 ότι δεν θεωρούσε μεν τις πράξεις αυτές σιμωνία κατά τους Ιερούς Κανόνες, έθεσε όμως παρ' όλα αυτά τους μητροπολίτες σε τριετή αργία από κάθε ιεροπραξία(!) Ο τότε Βασιλικός Επίτροπος (όπως λέγονταν τότε ο Εισαγγελέας) στη Σύνοδο, χωρίς τη σύμπραξη του οποίου δεν μπορούσε να ληφθεί καμιά απόφαση) Νικόλαος Δαμαλάς, καθηγητής Θεολογίας, αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση! Χαμός…..

Το Υπουργείο Εκκλησιαστικών όμως έθεσε εκ νέου το ζήτημα στην Ιερά Σύνοδο και ύστερα από ενάμιση χρόνο, στις 19 Οκτωβρίου 1877, συνήλθε η τελευταία εκ νέου και ανέθεσε στον Επίσκοπο Φωκίδος να προτρέψει εν ονόματί της (!) τους τρεις Αρχιερείς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Τελικά, όπως δήλωσαν στα σχετικά τους κείμενα, «οικεία βουλήσει και προαιρέσει προς κατάπαυσιν των σκανδάλων μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας» παραιτήθηκαν στις 18 Νοεμβρίου!

Η σάτυρα της εποχής έσουρε ουκ ολίγα, ο δε Εμμανουήλ Ροΐδης φέρεται να έγραψε: «Αν ουδέν άλλο προκύψει όφελος εκ της ανακρίσεως περί των επισκοπικών, η νεοελληνική γλώσσα θέλει τουλάχιστον πλουτισθή διά νέας λέξεως· εις τον μητροπολίτην δηλαδή θέλει προστεθεί και ο μιτροπωλητής».
ΚΥΡΙΕ ΣΩΣΟΝ ΤΟΥΣ … ΕΥΣΕΒΕΙΣ, ΝΙΚΑΣ ΤΟΙΣ ΑΡΠΑΓΩΣΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΜΗΝ! ΠΟΥ ΕΣΤΙ Η ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΟΥ; ΘΕΕ ΜΟΥ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΜΕ!

 
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου