Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΙ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΑΧΑΪΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1892 - ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΧΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΠΟΥ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ

Γράφει ο πρόεδρος Γιάννης Πορφύρης
[Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του]
Στην Αχαϊα υφίστανται δυο σύλλογοι με κοινά ως επί το πλείστον μέλη, χρόνια τώρα! Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας με μέλη απαξάπασα την Αιτωλοακαρνανία και ο Ναυπακτιακός Σύνδεσμος ή Σύνδεσμος Ναυπακτίων Πάτρας «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ».
Ο Ναυπακτιακός Σύνδεσμος ιδρύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1892, ημέρα Παρασκευή (ο δεύτερος κατά σειράν αρχαιότερος σύλλογος μετά το Σύλλογο Κρητών Αχαϊας» και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Αχαΐας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» που αποτελεί και τον πολυπληθέστερο εν Αχαϊα Σύλλογο, ιδρύθηκε  το 1924 και επισημοποιήθηκε το 1926! Οι δύο αυτοί σύλλογοι έχουν κοινό παρονομαστή και κοινή ρίζα. Ας δούμε την πραγματικότητα από τα επίσημα στοιχεία.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΝ  "ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ" 
Μέχρι το 1926 δεν υπήρχε αναγνωρισμένος επίσημα Σύλλογος  Αιτ/νων στην Πάτρα και Αχαϊα.
Ολοι όσοι  διέμεναν στην Πάτρα και είχαν καταγωγή πέραν του  στενού ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, ακολουθούσαν τον Ναυπακτιακό Σύνδεσμο που προϋπήρχε,  από το 1892, ακόμη και οι καταγόμενοι από Δωρίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Φωκίδα!
Δεν είναι αποκάλυψη δική μου, δείτε το από επίσημα στοιχεία!

Πάμε στο πρώτο καταστατικό ίδρυσης του Συνδέσμου Ναυπακτίων, σελ 53, άρθρο 23 του φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 19 του έτους 1983 με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 1893, ημέρα Δευτέρα.
Το κάνει πιο λιανά ο τεράστιος αείμνηστος πρόεδρος του Ναυπακτιακού Συνδέσμου το 1953 ο στρατηγός Τηλέμαχος Παπασπύρου, με την 3μελή του επιτροπή έκδοσης του ιστορικού «ΟΔΗΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΝ», στη σελίδα 11, εκδόσεις «ΑΧΑΙΟΣ» από το τυπογραφείο του Αγγέλλου Κουλουμπή, ας το δούμε:



Δεν πρέπει να αλλοιώνεται, ούτε να διαστρεβλώνεται η Ιστορία και έχω χρέος να το επισημαίνω. Γι΄ αυτό και τον ονόμασαν ΣΥΝΔΕΣΜΟ και όχι Σύλλογο. Ο όρος σύνδεσμος αντικατόπτριζε αφ’ ενός μεν τον δεσμό μεταξύ Μωρηά και Ρούμελης και αφ’ ετέρου τον δεσμό μεταξύ όλων των ψυχών «των πέρα απ’ τα’ αυλάκι» ή των «απέκηδων» όπως συνήθιζαν  να αποκαλούν όλους τους καταγόμενους από την Ρούμελη!
Αν κανείς ανατρέξει στα μητρώα του Ναυπακτιακού Συνδέσμου πριν το 1925 θα διαπιστώσει και μέλη εκτός Ναυπάκτου, από Φωκίδα, Φθιώτιδα και από λοιπή Αιτωλοακαρνανία, μέχρι και το Καρπενήσι και την Ευρυτανία.
 
ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, 1949 Άρχείο αειμνήστου Τηλεμ. Παπασπύρου]
Η διάσπασις του Ναυπακτιακού Συνδέμου σε δύο Συλλόγους είχε ονοματεπώνυμο και ήταν τα μέλη που ανήκαν στην περίφημη πολυπληθή κρυφομασωνική εν Πάτραις στοά «ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ»
Αρχισε να κυοφορείται το 1924 και το 1926, στις 25 Σεπτεμβρίου επισημοποιήθηκε ο «Σύλλογος των εν Πάτραις Αιτ/νων»! Ετσι στην Πάτρα πορεύονται οι δύο σύλλογοι με κοινά σχεδόν μέλη, αδελφά και στην πράξη…… χωριστά!
Αλλά ας μην τα  … αποκαλύπτουμε όλα σήμερα, τα υπόλοιπα  και με ντοκουμέντα στοιχεία της λεπτομερούς ιστορίας της  Ναυπακτιακής παροικίας στην Πάτρα, θα διαβάσετε σύντομα από το βιβλίο μου που είναι έτοιμο και αναμένει με τίτλο: «Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ».

2 σχόλια: