Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ




Ένα άρθρο μνημόσυνο

για τον ομολογητή Νικόλαο Σωτηρόπουλο

Μνήμη δικαίων μετ’ εγκωμίων, όνομα δε ασεβούς σβέννυται (Παροιμ. 10:7).

 
Επιμέλεια Ακη Βασιλείου Ρήγα
Συμπληρώνονται την 6-10-2014, 40 ημέρες από την ημέρα που εκοιμήθη εν Κυρίω 1, ο ομολογητής μέχρι θανάτου 2 της Ορθοδόξου Πίστεως 3, θεολόγος, δεινός αντιαιρετικός συγγραφέας και διδάσκαλός μου της Ορθόδοξης ερμηνείας της Αγίας Γραφής, αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Νικόλαος Σωτηρόπουλος. Την 4-10-2014 θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνό του στην Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, στο κοιμητήριο της οποίας ενταφιάστηκε το σκήνωμά του. Σαν μία ελάχιστη εκδήλωση τιμής και σεβασμού μου στο πρόσωπό του καταθέτω και την προσωπική μου μαρτυρία.

Μετά την ειρηνική κοιμησή του εγράφησαν πολλοί εγκωμιαστικοί λόγοι. Όσοι εγκωμιαστικοί λόγοι εγράφησαν για το πρόσωπό του και το ιεραποστολικό του έργο είναι αληθείς, και δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο το στοιχείο της υπερβολής, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά τις οποίες  εξαιρούνται υπαρκτές ή ανύπαρκτες αρετές του κοιμηθέντος.
Δεν θα επαναλάβω λοιπόν τα ανωτέρω γραφέντα. Θα παρουσιάσω μερικές ακόμη πτυχές της ιεραποστολικής δράσεώς του και της συνεργασίας μας σε θέματα καταπολεμήσεως αιρέσεων και παροχής πνευματικής βοήθειας σε πλανεμένες ψυχές, που είναι άγνωστες στο ευρύ χριστεπώνυμο πλήρωμα, αλλά είναι γνωστές σε λίγα πρόσωπα.
Είχα την μεγάλη ευλογία από τον άγιο Τριαδικό Θεό να τον γνωρίσω το έτος 1977 στο Βιβλιοπωλείο «ΣΤΑΥΡΟΣ», επί της οδού Ζωοδ. Πηγής 44, έδρα της ομώνυμης Ιεραποστολικής Αδελφότητας, όταν πήγα να αγοράσω το βιβλίο του »ΑΝΤΙΧΙΛΙΑΣΤΙΚΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ» που μόλις είχε κυκλοφορήσει.  Επειδή δεν είχε Ι. Χ. αυτοκίνητο, μου ζήτησε εάν ήθελα, να τον μεταφέρω σε διάφορες οικίες στην περιοχή της Αττικής στις οποίες θα έκανε διάλογο με αιρετικούς. Ανταποκρίθηκα με χαρά για την τιμή που μου έκανε και ανταμοίφθηκα πλουσιοπάροχα από πνευματική άποψη.

΄
Εκανε 100άδες διαλόγους με ποικιλώνυμους αιρετικούς, κυρίως με <<Μάρτυρες του Ιεχωβά>>. Θαύμασα για την άριστη  Ορθόδοξη γνώση της Αγίας Γραφής και τον αριστοτεχνικό και θεόπνευστο τρόπο που χρησιμοποιούσε τα κατάλληλα εδάφια της Γραφής για την αναίρεση των διαφόρων πλανών-κακοδοξιών των συνομιλητών του, αλλά και την παράθεση Γραφικών εδαφίων για την κατοχύρωση των Ορθοδόξων δογμάτων.
Πολλοί οι αιρετικοί που επέστρεψαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωφελήθηκα και εγώ σε μέγιστο βαθμό γιατί γνώρισα την Ορθόδοξη Πίστη μέσα από την Αγία Γραφή. Μου έκανε μάλιστα την τιμή να τον αντικαθιστώ σε περιπτώσεις που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούσε να δώσει προσωπικά την Ορθόδοξη μαρτυρία.
 Η μεγαλύτερη τιμή που μού έκανε ήταν να γίνω συνεργάτης του επί 7 έτη στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού »ΤΗΛΕΤΩΡΑ» με τον τίτλο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ». Η εκπομπή ήταν μία ώρα την εβδομάδα.  Οι εκπομπές που έγιναν ανέρχονται σε 100άδες.
Ο αδελφός Νικόλαος στις εκπομπές αυτές κάλυψε όλο το θεολογικό εύρος. Ερμήνευσε ορθά 10άδες δυσνόητα έδάφια που αποτελούσαν σταυρό για τους ερμηνευτές της Αγίας Γραφής. Αναίρεσε πλήθος πλανών και κακοδοξιών  ποικιλώνυμων αιρέσεων. “Εκανε και εκπομπές απολογητικού περιεχομένου. Η εκπομπή ουσιαστικά στόχευε να γνωρίσει κάθε καλοπροαίρετος τηλεθεατής  Γραφικά την Ορθόδοξη Πίστη και διδασκαλία. Από τις ανωτέρω εκπομπές  υπάρχουν 10άδες στο διαδίκτυο μέσω των οποίων ο μακαριστός Νικόλαος και μετά την κοίμησή του ωφελεί ψυχές για τις οποίες ο Κύριος Ιησούς έχυσε το πανάγιο αίμα Του.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου