Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ - ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΛΗΝ Κ.Κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΕΛΛΑΤΟΣ

ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ Ο ΣΕΒ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΕΛΛΑΤΟΣ



Στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου προστάτη των Πατρών, ετελέστη σήμερα Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, η χειροτονία σε Επίσκοπο Κερνίτσης, του Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της “ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 88,4 FM STEREO”, Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού Πατρών “ΛΥΧΝΟΣ”, υπευθύνου Website, Διαδικτύου (Internet) και της ηλεκτρονικής σελίδας της Iεράς Μητροπόλεως Πατρών, Αρχιμ. κ.κ. Χρύσανθου Στελλάτου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.


Ο Σεβαμιώτατος κ.κ. Χρύσανθος, εξελέγη προ εβδομάδος από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, βοηθός Επισκόπου Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Στην λαμπρή τελετή της χειροτονίας συνεπικούρησαν 11 επίσκοποι [Μαντινείας, Ναυπάκτου, Βρεσθένης, Σερρών, Καβάσων Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Λευκάδος, Φωκίδος, Ιερισσού, Ωλένης και Επιδαύρου] και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος.


Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ
Το όνομά της η Επισκοπή το έλαβε από την ομώνυμη μεσαιωνική κωμόπολη, την Κερνίτσα, η οποία βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό «Κερνίτσα» του τέως Δήμου Βουρών, το οποίο περιλαμβάνει τους συνοικισμούς Παγιανέϊκα, Χαλκέϊκα και Ραφλέϊκα.
Η λέξη Κερνίτσα είναι σλαβική και σημαίνει μαύρη αλλά υιοθετήθηκε από τους Σλαύους από το αρχαίο τοπωνύμιο ΚΕΡΥΝΕΙΑ της περιοχής του τοπικού ποταμού Κερυνίτη. [Κερνίτσα  & Κερνίτζα, τσέρνα  = μαύρος+κατάληξη -ίτζα).
Οπως πληροφορούμεθα από το ιστολόγιο του Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων, η Επισκοπή Κερνίτσης ιδρύθηκε πριν το 1200 μ.Χ. Επί  Φραγκοκρατίας (1205-1429), η περιοχή χωρίστηκε σε μικρότερες επισκοπικές επαρχίες.  Σε επιστολή του πάπα Ιννοκέντιου Γ΄ (1198-1216 μ. Χ) αναφέρεται το έτος 1213 μ.Χ. Λατίνος τιτουλάριος επίσκοπος, ενώ στις αρχές του 14ου αιώνα, σε πατριαρχική πράξη του έτους 1316 μ.Χ. αναφέρεται ως χρηματίσας επίσκοπος κάποιος Μαλωταράς..





Η Εκκλησία της Κερνίτσης ήταν υπό τη Μητρόπολη Παλαιών Πατρών και να πως. Η  Πατριαρχική Σύνοδος τον Μάρτιο του 1381 μ.Χ. έδωσε την ευχέρεια στον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών να πληρώσει την επισκοπική έδρα Κερνίτσης ή να τη διατηρήσει ως ενορία συνηνωμένη υπ? αυτόν. Ο Παλαιών Πατρών όμως τότε Μητροπολίτης  προτίμησε το δεύτερο και έτσι την κατήργησε με αποτέλεσμα επί εκατόν είκοσι εννέα χρόνια (1381-1510) δεν έχουμε καμιά μαρτυρία για ύπαρξη επισκόπου Κερνίτσης.


Το 1654 μ.Χ. η Επισκοπή Κερνίτσης αποσπάστηκε, δια πατριαρχικού σιγιλίου, από τη Μητρόπολη Παλαιών Πατρών και προήχθηκε σε Αρχιεπισκοπή, με πρώτον αρχιεπίσκοπο τον Κωνσταντίνο, προς τον οποίο και απεστάλη το πατριαρχικό σιγίλλιο. Το 1711 μ.Χ., θεωρείται ως το έτος που ενώθηκε εκκλησιαστικά η Κερνίτσα με τα Καλάβρυτα. Έτσι, η Επισκοπή πήρε και το δεύτερο όνομα και ονομάστηκε Επισκοπή Κερνίτσης και Καλαβρύτων.


Το 1833 μ.Χ., οι Επισκοπές έλαβαν τα ονόματα των επαρχιών, η Επισκοπή Κερνίτσης και Καλαβρύτων το έτος 1834 πήρε την ονομασία Επισκοπή Κυναίθης. από την αρχαία Κύναιθα, πόλη πλησίον των Καλαβρύτων. Το 1840 μ.Χ., όλη η περιοχή ονομάστηκε επαρχία Καλαβρύτων, έτσι και η Επισκοπή πήρε την προηγούμενη ονομασία της, δηλαδή Επισκοπή Κερνίτσης και Καλαβρύτων.
Το 1852 μ.Χ. μετά την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Επισκοπή ονομάσθηκε Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με πρώτο επίσκοπο τον Βαρθολομαίο. Το 1922 όλες οι Επισκοπές της Παλαιάς Ελλάδος προήχθησαν σε Μητροπόλεις. Τότε και η Επισκοπή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προήχθη σε Μητρόπολη, με πρώτο Μητροπολίτη τον Τιμόθεο Αναστασίου. 



Ο νέος επίσκοπος μίλησε από καρδιάς στην χειροτονητήρια ομιλία του ευχαρίστησε ευγνωμονών την Παναγία Γηροκομήτισσα και τον Αγιο Ανδρέα,  την Ιεραρχία και τον Μητροπολίτη Πατρών. Μνημόνευσε με συγκίνηση τον μακαριστό επίσκοπο Νικόδημο, τους αειμνήστους πνευματικούς του πατέρες και τον αείμνηστο πατέρα του Ελευθέριο. Για την αγαπημένη του μητέρα που παρέστη στην χειροτονία, ευχαρίστησε το Θεό που την αξίωσε να ζήσει και να δει το αγαπημένο της παιδί να χειροτονείται Επίσκοπος.  Τέλος ευχαρίστησε τα πνευματικά του παιδιά και τους συνεργάτες του  στο πνευματικό και κοινωνικό έργο που του ανέθεσε η εκκλησία και η Ιερά Μητρόπολις Πατρών.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών, στην απαντητική ενθρονιστήριο ομιλία του, έδωσε την σημασία του επισκοπικού αξιώματος, αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική ιστορία  της πόλης, στις λεπτομέρειες του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, στην τριακονταετή επιτυχή διακονία του νέου Σεβασμιοτάτου σε πολλαπλές θέσεις και την πολύτιμη συνεργασία τους.
Επίσης αναφέρθηκε στην επισκοπή Κερνίτσης και στις μεγάλες προσωπικότητες της, των επισκόπων Ηλία Μηνιάτη του Κεφαλλήνα και του Προκοπίου, συνεργάτη και συνοδοιπόρου του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Αναφέρθηκε τέλος στον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, που φέρει το όνομά του ο χειροτονηθείς και στην γενναία στάση του απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές που αρνήθηκε να ορκίσει δοσίλογη κυβέρνηση και να τελέσει δοξολογία.


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην χειροτονία. Τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Αχαίας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» εκπροσώπησε 5μελής επιτροπή του Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γιάννη Πορφύρη και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου και συλλειτουργό του νέου επισκόπου στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου Πατρών π. Απόστολο Ζαφείρη. Συγχαίρουμε τον νέο επίσκοπο, του ευχόμαστε καλή επισκοπική θητεία και τον ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά του στις εκδηλώσεις μας μέσω του Τ/Σ ΛΥΧΝΟΣ που αφειδώς μας προσέφερε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου