Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΑΧΑΙΑΣ "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ"





ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 188ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΗΡΩΪΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ





Με μεγάλη λαμπρότητα και συμμετοχή οι Αιτωλοακαρνάνες της Αχαϊας γιόρτασαν την 188η Επέτειο της Εξόδου της ηρωικής φρουράς των ηρώων μαχητών υπερασπιστών της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.
Κατάμεστος ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας, λαμπρότατη η πομπή προς το Ηρώο στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.


Τριάντα οκτώ πατρινόπουλα ντυμένα την πατροπαράδοτη τιμημένη Ελληνική στολή του τσολιά και της Μπουμπουλίνας με τις σημαίες και τα λάβαρα του συλλόγου, συνόδευσαν την δαφνοστεφανωμένη ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ. Μαζί το Σώμα των αδελφών του Ε.Ε.Σ. με τα ένδοξα σύμβολα τους, την πρόεδρο κα Μόνικα Σολωμού και τον πολυβραβευμένο εθελοντή κ. Θανάση Δεμπόνο.


Το παρών έδωσαν ο εξ αγχιστείας Αιτ/νας Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας με το επιτελείο του, ο Αιτωλ/νάνας Αντιδήμαρχος Κοινωνικού Τομέα Δήμου Πάτρας κ. Θεοχάρης Μασσαράς, όλο το επιτελείο του τοπικού τμήματος της  Αδελφότητας ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», βαθμοφόροι και απλοί αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, πολλοί βαθμοφόροι και υποψήφιοι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, καθώς και καθηγητές ΤΕΙ και Πανεπιστημίου.


Από τους αδελφούς συλλόγους έδωσαν έντονο παρών, ο Σύλλογος Μεσσηνίων Πάτρας «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Κώστα Βοριά και άλλα μέλη του Δ.Σ., ο Σύλλογος Δωριέων Πάτρας με επικεφαλής την πρόεδρό του κα Πανουργιά, αντιπροσωπεία του Σύνδεσμου Ναυπακτίων Πάτρας «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» αντιπροσωπεία της Ενώσεως Κυπρίων Αχαϊας και Κρητών Πάτρας κ.α.


Εψάλλη επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων ηρώων Μεσολογγιτών Εξοδιτών, στο Ναό με τη συμμετοχή του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου πατρών, Αρχ. Κ. Αμβροσίου Γκουρβέλου, του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Αιτ/νων Αχαϊας π. Αποστόλου Ζαφείρη και άλλων τριών ιερέων και εν συνεχεία στο Ηρώο των Πεσόντων.


Επίσης εψάλλη επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ιερομάρτυρα επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ και του μεγάλου Αιτωλοακαρνάνα  ευεργέτη των Πατρών,  μακαριστού π. Αθανασίου Λυμπεροπούλου, ιδρυτού του Λυμπεροπουλείου Ιδρύματος ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ, θετού γιού του ζεύγους Ιωάννη και Αικατερίνης [Κάκιας] εκ Κυδωνιάς Ναυπακτίας.


Κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις συμμετέχει ως χορηγός των κόλλυβων το γραφείο Τελετών των Αδελφών Τσανταρλιώτη, με ειδικά  προσεγμένο δίσκο κολύβων. Την εικόνα της Εξόδου κρατούσε ο παλαίμαχος Αιτωλοακαρνάνας φουστανελοφόρος με τα κουμπούρια του κ. Μάκης Πολύζος με ένα νεολαίο φουστανελά του παραδοσιακού χορευτικού των ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ. Ομορφο χρώμα έδωσαν στην πομπή τα νεαρά νήπια βλαστάρια μας που πλαισίωναν το λάβαρο του Συλλόγου.



Κλείνουμε με την επετειακή δήλωση του προέδρου των Αιτ/νων Αχαϊας καθηγητή κ. Γιάννη Πορφύρη.
«…Τιμούμε σήμερα εδώ στην Πάτρα την 188η ΕΠΕΤΕΙΟ της ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ της ΦΡΟΥΡΑΣ του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και της ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ.
Το Μεσολόγγι ΉΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ο φωτεινός φάρος της Ελληνικής Ιστορίας.
Η μεγαλειώδης θυσία των Εξοδιτών Ηρώων μας, αποτελεί το ιερό κειμήλιο του πατριωτισμού και θα πρέπει αιώνια να φωτίζει με το παράδειγμά του, την ελληνική νεότητα.
 Αγαπητά μας αδέρφια βασανισμένοι και υπερήφανοι απανταχού της Γης Έλληνες,  είναι πολύ σημαντικό, το ότι τιμάμε την Έξοδο του Μεσολογγίου σήμερα στην Πάτρα,
Αυτό σημαίνει, ότι σαν κοινωνία δεν ξεχνάμε, θυμούμαστε αυτούς τους μοναδικούς ήρωες και τους δοξάζουμε με τις αρμόζουσες σε αυτούς εκδηλώσεις.
Δεν θεωρούμε, ότι η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ είναι μια τοπική υπόθεση. Την τιμούμε σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις περνάμε σε όλους τους συμπατριώτες όλων των ηλικιών το μήνυμα, ότι όταν υπάρχει αγάπη για την πατρίδα, ομοψυχία, αυταπάρνηση όλα είναι δυνατά.
Και αυτό το μήνυμα είναι πολύ χρήσιμο σήμερα
Σήμερα που αισθανόμαστε όσο ποτέ ίσως άλλοτε μια σκληρή και αδυσώπητη μέγγενη να προσπαθεί να μας συνθλίψει.
Εύχομαι λοιπόν να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ να θυμούμαστε…»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου