Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗ
ΠΡΟΣ:  τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο Βλάχο




ΚΑΥΓΑΣ ΔΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Ο μήνας του Τιμίου Σταυρού και η αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, όπως ακούσαμε στον λόγο του παπά μας.

«…Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας …» Αυτός ο Τίμιος Σταυρός, Σεβασμιώτατε με τον Οποίον, ευλογείτε τα πλήθη των πιστών, τι σας λέγει; Τι  σας θυμίζει; Θυσία. Την Σταυρική θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η άκρα ταπείνωσις που βλέπω στην Εκκλησίας μας την ιερή εικόνα… Εάν ο Κύριος εταπεινώθει τόσο πολύ για την σωτηρία της ψυχής μας, γιατί και σεις δεν ταπεινώνεστε και να πάτε στο Μοναστήρι με το Σταυρό στο χέρι και να ευλογήσετε τους συγκαλογέρους σας για το κακό που κάνατε προς αυτούς;  Γιατί κρατάτε τόσο εγωισμό που αντίκειται στον λόγο του Ευαγγελίου; Ο Χριστός, Δέσποτα αντιτάσσεται τοις υπερηφάνοις, γράφει η Βίβλος.



Τέκνον Ναυπάκτου, απόδημος Ελληνορθόδοξος, λάτρης Ελληνικών Γραμμάτων και Ορθοδοξίας, βρίσκομαι σε τακτική επικοινωνία με την γενέτειρα καθώς επίσης και με το πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο Μοναστήρι του Σωτήρος, καύχημα της Ναυπάκτου.

Λόγω των οικτρών γεγονότων, αναγκάστηκα να διαβάζω, τόσο την Βίβλο, όσο και πολλά άλλα θρησκευτικά βιβλία. Είναι αλήθεια ότι διδάχτηκα πολλά. Έμαθα να κρίνω τα καλά, αλλά και να επικρίνω και κατακρίνω τα κακώς έχοντα και γενόμενα παρά του Ιερού Κλήρου και των ρασοφόρων ιερωμένων. Έμαθα από τους αείμνηστους γονείς και διδασκάλους μου να σέβομαι το ράσο…αλλά, ένα βιβλίο που έγραφε για τον Ισίδωρον τον Πηλουσιώτην (ανήρ της Εκκλησίας) να λέει «..βλέπεις ιερωμένον που δεν σέβεται τον όρκον που έδωσε στην χειροτονίαν του και δεν στέκεται στο ύψος της Ιεροσύνης και Αρχιεροσύνης έχεις το δικαίωμα να τον επιπλήξεις για να τον ξυπνήσεις από την κατρακύλα…
 


Προτού συνεχίσω, θα ήθελα φίλοι συμπατριώτες και αναγνώστες της μεγάλης ηλεκτρονικής μας εφημερίδας  - ξυπνητήρι της περιφερείας μας το εξής γελαστικό… Τρείς αδελφικοί φίλοι Δεσποτάδες, μετά το πανηγύρι της γιορτής αποφάσισαν να πάνε βαρκάδα στα καταγάλανα νερά του τόπου μας. Άρχισαν να κουβεντιάζουν για πολλούς – πολλά – ανιψιούς – ανιψιές – υπηρεσίες κλπ… άνοιξαν τις καρδιές τους. Και λέει ένας. Αδελφοί μου ποιο είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα που μας βαρύνει;


Ο μεν πρώτος είπε, πως το δικό μου μεγαλύτερο αμάρτημα είναι τα χαρτιά. Ο ΤΖΟΓΟΣ. Ο δεύτερος είπε, πως το μεγαλύτερο αμάρτημα μου είναι η κλεψιά. Δεν πληρώνω την ΕΦΟΡΙΑ. Ο τρίτος δεν μιλούσε καθόλου…Οι άλλοι δύο του είπαν, αν δεν μας πεις και συ το μεγάλο αμάρτημά σου δεν βγαίνουμε σε ξηρά. Επιτέλους, έλυσε την σιωπή του και είπε: Περιμένω να σκεφτώ αύριο, ποιόν Ιερέα να τιμωρήσω, ποιο Μοναστήρι να καταβροχθήσω και να το κλείσω, ποιο ίδρυμα να κατασπαράξω να χω αρκετά για τα γηρατειά μου και πώς να διαιρέσω την Μητρόπολη μου για να βασιλεύσω με ηρεμία… Αυτό φίλοι μου δεν είναι για γέλια…αλλά για κλάματα διότι είναι πραγματικότης.



Τιτλοφόρησα την παρούσα τέταρτη ανοιχτή επιστολή  προς τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτην κ. Ιερόθεον ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ για τα εξής γεγονότα προς υπενθύμιση της κρίσης μεταξύ Δεσπότη και Μοναστηριού.

Φωτογραφίες δείχνουν τον Δεσπότη να συλλειτουργεί στο Μοναστήρι με την Αδελφότητα και να κρατεί φτυάρι. Όχι του νεκροθάφτη, αλλά για θεμέλια ξενώνος Μοναστηριού. Το Μοναστήρι έκανε αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών και εγκρίθηκε το ποσό των 600 εκατομμυρίων δραχμών το 1998 για τον ξενώνα του Μοναστηριού. Ο Δεσπότης μόλις είδε το μεγάλο και παχυλό φάκελο, ζήτησε προμήθεια. Τα χρήματα αυτά τα χειρίζετο το Υπουργείο που κάθε τόσο έστελνε αντιπροσώπους για την παρακολούθηση και εξέλιξη του έργου. 


Το Μοναστήρι δεν είχε μοναστηριακά χρήματα για να δώσει στον δεσπότη και έκτοτε άρχισε το καταραμένο κυνηγητό  εναντίον του μοναστηριού. Σφοδρός πόλεμος του δεσπότη εναντίον του φημισμένου μοναστηριού της πόλεως μας και της περιφέρειάς μας. Το δεσποτικό ΜΙΣΟΣ έφτασε μέχρι την Ιερά Σύνοδο και τον Πρόεδρο της πατρίδος, για να κλείσει το Μοναστήρι και να διαλύσει την Αδελφότητα… Απαγόρευσε την Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες…


Ευτυχώς ένας Ελληνοαμερικάνος, καθηγητής Πανεπιστημίου, και μέλος της Αδελφότητας, έγραψε την εντολή του Δεσπότη στα καλογερίστικα παπούτσια του και τελεί την Θεία Λειτουργία για να μεταλαμβάνουν τα άχραντα Μυστήρια τα μέλη της Αδελφότητας… Λυπηρόν, φίλοι αναγνώστες ο Δεσπότης να είναι φιλοχρήματος μεγίστου βαθμού, λησμονώντας τον όρκον που έδωσε στην Χειροτονία του…


Γιορτή μεγάλη του Πολιούχου Αγίου του χωριού τους με συλλείτουργο, φαγητά, μουσική κλπ. Κάλεσαν μια χρονιά και τον Δεσπότη της Μητροπόλεως τους. Ο καλός Δεσπότης πήρε μαζί του τον πρωτοσύγκελο, τον διάκο, τον πρωτοψάλτη και χαρούμενοι πήγαιναν στο χωριό. Στο τέλος, μετά το φαγοπότι, ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής επιτροπής έδωσε στον Δεσπότη φάκελο με χρήματα για την παρουσία του. Τότε ο Δεσπότης με διαφορετικό ύφος…είπε: Θα δώσετε φάκελο στον πρωτοσύγκελο, στον διάκο, στον πρωτοψάλτη και στον οδηγό. 


Τότε, με μεγάλη αγανάκτηση ο πρόεδρος είπε σε όλους: Συγχωριανοί μου, σήμερα όλα όσα πιάσαμε μας τα πήρε ο δεσπότης με την παρέα του… Το φρικτό αυτό γεγονός μαθεύτηκε παντού. Την άλλη μέρα μια ομάδα από Ιεχωβάδες πήγαν στο χωριό, μιλήσανε με τους πιστούς και όλο το χωριό έγιναν Ιεχωβάδες. Μπράβο σας Δεσποτάδες…



Φίλοι αναγνώστες, με συγχωρείτε για την μακροσκελία μου αλλά το θεωρώ επιβεβλημένο και με αναστεναγμό της ψυχής μου σκέφτομαι και λέγω μέσα μου. Πως; Πως αυτοί οι Δεσποτάδες κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας υψώνουν τα δικηροτρίκηρα και ψάλλουν το «Κύριε Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε..»

Τι να δει ο Κύριος εξ Ουρανού; Τον εωσφορικό εγωισμό Σας, την Υποκρισία Σας, την κατρακύλα Σας; Είχε δίκιο ο Άγιος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός που είπε: « Θα έρθει ώρα που θα βλέπετε ρασοφόρους στους δρόμους και θα τους γιουχάρετε».




Η μεγάλη εφημερίδα του Ελληνισμού Αμερικής «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» αφιέρωσε ολόκληρη σελίδα για το ΞΥΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ και ο κ. Ιωάννης Ξύκης (μεγαλοδωρητής) γράφει με πολύ μελανά γράμματα για τον ΔΕΣΠΟΤΑ και διερωτάται «…που πήγαν τα χρήματα;;;…»  



Αρχιερείς του Θεού του Υψίστου, γιατί με τα καμώματα σας, διώχνετε τους πιστούς από τις Εκκλησίες που με πίστη, με μόχθο, με χρηματικές βοήθειες κλπ. Έχτισαν αυτούς τους Ιερούς Ναούς υπέρ Πίστεως, Πατρίδος και Ορθοδοξίας. Για να καθοδηγείτε ο λαός για Ορθοδοξία και Ελληνισμό. Και σεις τα γράφετε στα παλιά σας, και αίρεστε ως μικροί Ναπολέοντες, Γραμματείς και Φαρισαίοι;;; Ποιοι τέλος πάντων σας σπρώχνουν προς τον κατήφορο; Άγγελοι ή Διάβολοι;



Σεβασμιότατε κ. Ιερόθεε. Τι λέγουν οι Συνεπίσκοποί Σου περί των πεπραγμένων σου; Τι λέει η Ιερά Σύνοδος για τα καμώματά Σου; Θα Σας παρασημοφορήσει για τις άρρωστες ενέργειές Σας; Μήπως σας μεταθέσει σε άλλη γαλακτοφόρα Μητρόπολη για μεγαλύτερο άρμεγμα παχιάς αγελάδας; Αν όλοι οι Αρχιερείς είναι όμοιοί Σας, τότε θα … αλλαξοπιστήσω και θα είμαι πιο αυστηρώς στην πένα μου.



Ακολουθεί Ε επιστολή.






2 σχόλια:

  1. Μετά απο τα Θεοφάνεια, πού έφυγε νωρίτερα απο το λιμάνι, άρχισε και ο μεγάλος κατήφορος! Μιά μετάθεση ίσως τον βοηθούσε, όμως φαίνεται ότι τα εμπόδια είναι ακόμη πάρα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή