Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΕΤΧ ΠΑΤΡΑΣ ΑΥΓ. 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ 2013

39 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ – ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ

Εγινε την 5η Αυγούστου ε.ε. το βράδυ, στην Πάτρα, η εκδήλωση μνήμης της μακάβριας και ολέθριας Τούρκικης εισβολής στην μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο. Η εκδήλωση έγινε στο ΚΕΤΧ, στρατόπεδο πεσόντα ήρωα Συντ/χη ΜΟΥΖΑΚΗ, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αχαϊας – Κύπρου  ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολεμιστών Κύπρου ’74 Νομού Αχαΐας και την αρωγή και στήριξη της Περιφ. Δυτ. Ελλάδας, του Δήμου Ερυμάνθου και της τοπικής στρατιωτικής μονάδος του ΚΕΤΧ. Χρέη τελετάρχη, έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαιών Ακτή κ. Αναστ. Στασής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αχαιών πεσόντων Σχη Ανδρέα Μουζάκη, Τχη Βασιλείου Καποτά, Επχία Κώστα Αντωνόπουλου, Λχία Χρήστου Γκαβού, Λχία Γεωργίου Μαρτζάκλη, Δνέα Αλέξη Χριστόπουλου, Δνέα Δημήτρη Σιορώκου, Δνέα Σωτήρη Τζουρά, παρακολουθείστε  το σχετικό video:

Ακολούθησε κατανυκτική δέηση υπέρ ανευρέσεως των Αχαιών αγνοουμένων Τχη Νικολάου Κατούντα και Λχία Χρήστου Γρίβα, με ανάγνωση ειδικής προσευχής για τους αγνοουμένους από τον Ειδικό Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Γιάννη Πορφύρη, παρακολουθείστε  το σχετικό video:

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» κ. Αναστάσιος Στασής, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους απηύθυνε τον προσήκοντα χαιρετισμό, παρακολουθείστε  το σχετικό video:
 
Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρ. Αλεξόπουλος και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θαν. Καρπής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγ. Αλεξόπουλος, στάθηκε στις κοινές προσπάθειες 39 χρόνων των δύο φορέων για να κρατήσουν άσβεστη την μνήμη των ηρώων, στην προσπάθεια να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου η ανάγκη για δικαίωση του κυπριακού αγώνα, και την επίσης δύσκολη προσπάθεια για την ανέγερση μνημείων  υπέρ των νεκρών & αγνοουμένων Αχαιών. Ο δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θαν. Καρπής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τραγωδία της Κύπρου με αιχμές για την σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αξίζει να  σταθούμε λίγο στο παρακάτω κομμάτι της ομιλίας του:
«…Ζούμε αυτή την αδιαφορία και την υποκρισία στην Κύπρο. Την ζει η Αμμόχωστος, την ζει η Κυρήνεια, την ζουν οι πρόσφυγες, την ζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων. Όμως αυτή η υποκριτική στάση δεν μας οδηγεί σε παραίτηση. Απεναντίας, μας χαλυβδώνει Και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν ξεχνάμε, ότι θα επιμείνουμε, θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε και να απαιτούμε…». 

Ακολούθησε ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ ΗΡΩΩΝ & ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ και οι καταθέσεις στεφάνων.  Στεφάνους δόξης κατέθεσαν εκ μέρους των οικογενειών των Αχαιών Πεσόντων & Αγνοουμένων, η κα Ελένη Αλεξανδροπούλου αδελφή του Αχαιού ήρωα της Κύπρου Αλέξιου Χριστόπουλου, εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Πατρών Ταξίαρχος κ. Χρήστος Λαμπρινάκης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Αχαΐας   κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, εκ μέρους του Δήμου  Ερυμάνθου, ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Καρπής.

Εκ μέρους του Σύλλογου Πολεμιστών Κύπρου 1974  Ν. Αχαΐας, ο Γεν. Γραμματέας κ. Αθανάσιος Σκούφος, εκ μέρους του  Σ Υ Ρ Ι Ζ Α  Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Ν. Αχαΐας, ο Βουλευτής κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, εκ μέρους της  Δημοκρατικής Αριστεράς  ο κ. Νίκος Χριστοδουλόπουλος  και εκ μέρους του Σύνδεσμου Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ  ΑΚΤΗ» , ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Βουρλιόγκας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των ηρώων και τον Εθνικό Υμνο, που έψαλλαν από κοινού η διμοιρία και οι παριστάμενοι.
Την εκδήλωση πλαισίωσε και απέδωσε τιμές διμοιρία στρατιωτών, που προήρχετο από στρατευμένους που είχαν υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ και επέστρεφαν στην πόλη μας με μετάθεση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία των οικογένειες των Αχαιών πεσόντων και αγνοουμένων της Κύπρου, ο ταξίαρχος Χρ. Λαμπρινάκης και το επιτελείο του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μ. Κανελλοπούλου και Β. Χατζηλάμπρου, εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, η τέως Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου & Δυτ. Μακεδονίας κα Δήμητρα Μπάστα, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΔΗΜΑΡ κ. Χρ. Σταυρόπουλος, ο γλύπτης κ. Στάθης Λεοντής, ο Σύλλογος  Αχαιών πολεμιστών της Κύπρου, που προσήλθαν με την σημαία των, το Δ.Σ. και τα μέλη του Συνδέσμου Αχαϊας - Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» με το λάβαρό τους, εκ μέρους  των ομογενειακών οργανώσεων ΑΧΕΠΑ Πάτρας ο πρόεδρος, ο ταμίας και ο αντιπρόεδρος του τοπικού τμήματος, εκ μέρους του Συλλόγου Ηλείων Αχαϊας ο αντιπρόεδρος, εκ μέρους του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων ο πρόεδρος, ο ταμίας και ο κοσμήτωρ, εκ μέρους της Ενώσεως Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος ο αντιπρόεδρος κ. Λεων. Καρνάρος, εκπρόσωπος των αποστράτων Αξιωματικών και πολλοί άλλοι.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, συνδιοργανωτές και  τους οικοδεσπότες, που ξέρουν να κρατούν άσβεστη την μνήμη αυτών των ιστορικών γεγονότων σταθμών, που σημάδεψαν το γένος μας, στο π΄λερασμα των αιώνων.
Ας είναι πάντα άσβεστη η μνήμη των ηρώων πεσόντων και αγνοουμένων αδερφών μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου