Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΑΛΒΑΝΩΝ UCKΑΔΩΝ - Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΙΣΚΑΣ



ΣΤΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΑ, ΚΟΝΤΑ  ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΝΙΣΚΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ UCKΑΔΕΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ
Με την πέννα του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΚΑΤΑΦΙΔΙ


Πολλοί διαβάζουν για Κόνισκα, για μέρη και περιοχές, σχεδόν άγνωστα στον πολύ κόσμο και στο αναγνωστικό μας κοινό. Εμείς σεβόμενοι τους ανθρώπους που μας τιμούν και μας εμπιστεύονται, προσπαθούμε να δώσουμε τις απαραίτητες λεπτομέρειες και γνώσεις στους αναγνώστες μας. Τα υπόλοιπα στοιχεία, συμπεράσματα, λεπτομέρειες κλπ είναι δουλειά, άλλων.

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΣΚΑΣ



Στο σημερινό μας δημοσίευμα θα μεταφερθούμε εκεί στον τόπο, που έμελε να γίνει ο τάφος των αδίστακτων ληστών. Εστω και από φωτογραφίες μπορούμε να το προσεγγίσουμε.

Η Κόνισκα λοιπόν είναι ένα χωριό στα σύνορα Τριχωνίδας και Ναυπακτίας. Βρίσκεται 99 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μεσολογγίου, κοντά στον ποταμό Εύηνο, σε υψόμετρο 920 μ. απέχει δε 20 χλμ από τον Θέρμο. Κοντινά χωριά από τη μεριά της Τριχωνίδας πλην του Θέρμου, της Ανω Χρυσοβίτσας και της Μάντρας, είναι τα Αμπέλια, η Αμβρακιά, το Αργυρό Πηγάδι, η Κόκκινη.
Η ΚΟΝΙΣΚΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΚΟ


Απέναντι είναι τα χωριά Περίστα, Πέρκος και πολύ κοντά είναι και τα χωριά Διπλάτανος [Τερπίτσα] και Διασελάκι [Σέλψα] της ορεινής Ναυπακτίας. Παλιά αποτελούσαν όλα μαζί τον Δήμο Παρευηνίων με έδρα Σταθμού Χωροφυλακής, την πρωτεύουσα Κόνισκα. Η Κόνισκα αποτελείται από τέσσερες μαχαλάδες, Αηνικόλας, Αλποχώρι, Κάτω Χωριό και Επάνω Χωρίο με τη Ρούγα.  Κοντά στο χωριό είναι μικροί οικισμοί με τα ονόματα  του Αγίου Ιωάννη (Κόκκιανη) καθώς και των οικισμών του Πούλινου, Νισσορέματος, Σέλλου, Καναβόκηπων, Σκάλας, Γιδομαντρίων. Σημειώνουμε ότι η συμπλοκή και ο φόνος των μακελάρηδων έγινε στην Κόκκιανη, κοντά στον Αη Γιάννη.


Σήμα κατατεθέν για το χωριό είναι οι ψηλές κορφές του μόνιμα χιονισμένου Αννινου [παλιά ονομασία Μαλάος], με την ονομαστή κορυφή Χαλίκι και του παραποτάμου του Φίδαρη, του Γιδομαντρίτη. Τα παλαιά χρόνια αυτές οι περιοχές ήταν γεμάτες από πεζοπόρους προσκυνητές της Παναγίας της Προυσιώτισσας, από όλα τα χωριά της Ναυπακτίας. Αποκλειστικά για εσάς σας έχω πλούσιο κατατοπιστικό υλικό από φωτογραφίες και δορυφορικές απόψεις.




ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ΚΟΝΙΣΚΑ

ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΗΓΙΑΝΝΙΟΥ

Η ΒΡΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΗΓΙΑΝΝΗ




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου