Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

http://syletpatr.blogspot.gr/2013/07/blog-post_20.html



Παιδικές κατασκηνώσεις στην Αιτωλ/νία

Με την πέννα του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ, προέδρου ΑΙΤΩΛ/ΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ"




Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια γεωγραφική περιοχή με πλούσιες φυσικές ομορφιές, με παραδεισένιες τοποθεσίες, με όμορφες ακρογιαλιές.

Αυτά τα στοιχεία  απαιτούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις ύπαρξης μιας σωστής παιδικής κατασκήνωσης και γι αυτό υπάρχουν και λειτουργούν στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας εξ (6) παιδικές κατασκηνώσεις!

Οι παιδικές χριστιανικές κατασκηνώσεις δεν είναι μόνο τόπος παραθερισμού για τα παιδιά. Λειτουργούν ως πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αγωγής και γενικότερης κοινωνικοποίησης, μέσα στα πλαίσια της Ορθόδοξης Παράδοσης του τόπου μας.

Σε αυτές εργάζονται στελέχη με κατάρτιση που με κατανόηση και αγάπη για το παιδί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.

H ζωή των παιδιών στην κατασκήνωση είναι πλούσια σε εμπειρίες. Στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Κατασκήνωσης τα παιδιά γεύονται τη χαρά της ομαδικής ζωής, μαθαίνουν να ζουν μαζί, διασκεδάζουν με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, προβληματίζονται και ευαισθητοποιούνται σε σύγχρονα θέματα, εκκλησιάζονται, ψυχαγωγούνται και εκπαιδεύονται μέσα από πρωτότυπες ομαδικές δραστηριότητες και οικολογικές πρωτοβουλίες και κυρίως μαθητεύουν στην τέχνη της αληθινής επικοινωνίας.
Είναι ευκαιρία τεράστια να ζήσει το παιδί 15 περίπου μέρες κοντά στη φύση, δίπλα στη Θάλασσα, να γνωρίσει νέους φίλους, να παίξει, να δημιουργήσει, να διασκεδάσει μακριά από το θόρυβο και την αγχώδη ζωή της πόλης, να γνωρίζει και να προσεγγίσει τον Ιησού Χριστό και να αποκτήσει πνευματικά εφόδια τα οποία, θα τα χρησιμοποιήσει φεύγοντας από τον ευλογημένο αυτό τόπο, ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα θα συναντήσει στον ''έξω κόσμο''.

Η Κατασκήνωση αποτελεί μια καλοκαιρινή όαση για τις διακοπές των νέων ανθρώπων, οι οποίοι παράλληλα διδάσκονται τον λόγο του Θεού σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους.

Ας δούμε, λοιπόν, με μια γρήγορη ματιά, όλες τις κατασκηνώσεις του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

1. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Η κατασκήνωση βρίσκεται στην όμορφη παραλία της Ρίζας Μακυνίας και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και  Ακαρνανίας, με την πνευματική επιστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.

 



Η κατασκήνωση φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι αγόρια και κορίτσια, νέους και νέες, μικρά παιδιά και εφήβους σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στους πρόποδες της Παλιοβούνας Αιτωλοακαρνανίας, δίπλα στην Θάλασσα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος χώρος και οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν από τη «Χριστιανική Στέγη» Αγρινίου τη δεκαετία του 1960, με τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Φεφέ να πρωτοστατεί τότε στην ίδρυση και λειτουργία τους.
Οι Κατασκηνωτικές Περίοδοι για το καλοκαίρι του 2013 είναι:
Α. Κορίτσια Δημοτικού: 25 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου
Β. Αγόρια Δημοτικού: 6 Ιουλίου έως 16 Ιουλίου
Γ. Κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου:  27 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου
Δ. Αγόρια Γυμνασίου – Λυκείου:  10 Αυγούστου έως 25 Αυγούστου
Δείτε ένα καταπληκτικό ΒΙΝΤΕΟ από τη ζωή και την δράση των κατασκηνώσεων


2. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ «ΤΙΒΕΡΙΑΣ»

Η κατασκήνωση βρίσκεται στην όμορφη παραλία της Ρίζας Μακυνίας και ανήκει στην «Χριστιανική Στέγη» της Ιερά Μητρόπολη Πατρών και  με την πνευματική επιστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.




Για όσους δεν γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος χώρος και οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν από τη «Χριστιανική Στέγη» Πατρών τη δεκαετία του 1970, με τον κ. Σπυρίδωνα  Αθανασίου, να πρωτοστατεί τότε στην ίδρυση και λειτουργία τους. 


Οι Κατασκηνωτικές Περίοδοι για το καλοκαίρι του 2013 είναι:
Α. Κορίτσια Δημοτικού (από Δ’ Δημοτικού –Γ’ Λυκείου): 10 Ιουλίου έως 24 Ιουλίου
Β. Αγόρια Δημοτικού (από Δ’ Δημοτικού –Γ’ Λυκείου): 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου
Γ. Κατασκηνωτικό τριήμερο (για Φοιτήτριες – Νέες):
7 Αυγούστου έως 9 Αυγούστου
Δ. Κατασκηνωτικό τριήμερο (για Φοιτητές – Νέους)

9 Αυγούστου –11 Αυγούστου.

Δείτε ένα δείγμα από τη ζωή στην κατασκήνωση:




3. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ «ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΣΙΟΥ»

Η κατασκήνωση βρίσκεται στην όμορφη περιοχή του Αγίου Βλασσίου, γεμάτη έλατα, σε υψόμετρο 1100 μέτρων και ανήκει στην «Χριστιανική Ενωση Αγρινίου» της Αιτωλίας και  Ακαρνανίας, με την πνευματική επιστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ ΚΟΣΜΑ.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος χώρος και οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν από τη Χριστιανική Ένωση Αγρινίου τη δεκαετία του 1950, με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βενέδικτο Πετράκη να πρωτοστατεί τότε στην ίδρυση και λειτουργία του. 

Δείτε δείγμα από τη ζωή, τις δραστηριότητες, την κατάρτιση και την πρόοδο των παιδιών που συμμετέχουν στην κατασκήνωση.



4. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ»

Η κατασκήνωση βρίσκεται στην όμορφη περιοχή του Αντιρρίου, στο αλσύλλιο του Ιερού Ναού  Αγίου Παντελεήμονος, τόπος κατάφυτος από πεύκα καί ευκαλύπτους, υπερυψωμένος, ανάμεσα στους ελαιώνες και τούς αγρούς, με την πνευματική επιστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου.    

 
Για όσους δεν γνωρίζουν, τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου τις άρχισε και τις δημιούργησε το 1963 ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Λογοθέτης και μετέπειτα κτήτορας και Ηγούμενος της περίφημης Κτητορικής και Κοινοβιακής Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

Μέχρι το 1998 οι Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως φιλοξενήθηκαν α) στην Γαυρολίμνη, β) στην Παραλία Σεργούλας, γ) στα Κωστέϊκα κάτω Βασιλικής και δ) στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Οι εγκαταστάσεις όλων αυτών των Κατασκηνώσεων δημιουργήθηκαν από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Λογοθέτη και τους συνεργάτες και πνευματικούς του αδελφούς.

Φέτος η Κατασκήνωση της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου θα λειτουργήσει σε δυο περιόδους: Από 4 έως 15 Ιουλίου για κορίτσια και από 16 έως 25 Ιουλίου για αγόρια.

 

5. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ»

Η κατασκήνωση βρίσκεται στην όμορφη παραλία στα Κωστέϊκα Κάτω Βασιλικής, κοντά στα Χάνια Γαβρολίμνης.

Ο κατασκηνωτικός χώρος, αποκτήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Γαβρολίμνης, προς την «Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος», με τον αποκλειστικό σκοπό, να ιδρυθούν και να επαναλειτουργήσουν Κατασκηνώσεις στην περιοχή αυτή.


Για όσους δεν γνωρίζουν, οι εγκαταστάσεις και αυτών των Κατασκηνώσεων δημιουργήθηκαν από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Λογοθέτη και τους συνεργάτες και πνευματικούς του Αδελφούς της Αδελφότητος Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.



Την διαδικασία της νομικής ίδρυσης, της έκδοσης των αδειών, αλλά και της χρηματοδότησης όλων των εγκαταστάσεων, ανέλαβε η "Αδελφότης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος", που έλαβε γι’ αυτό άνευ τιμήματος, μακροχρόνια παραχώρηση, από την Ιερά Μονή, ως έργο ειδικής κοινωνικής παροχής και μέριμνας για την οικογένεια και το παιδί.


Υπό την αιγίδα του Συλλόγου των Φίλων της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, την συνεργασία του Συλλόγου Αδελφότης Παναγία η Ναυπακτιώτισσα» αλλά και με την αμέριστο συμπαράσταση από τους Μοναχούς της Αδελφότητας, συντελείται ένα Θεάρεστο έργο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το έργο αυτό των Μοναχών, πλαισιώνεται από επιστήμονες, πρώην κατασκηνωτές, που έχουν και εμπειρία αλλά και επιστημονική κατάρτιση και αρκετούς γονείς των παιδιών, εθελοντές, δωρητές και ευεργέτες και μέλη των των Συλλόγων: Φίλοι του Μοναστηριού, Παναγία Ναυπακτιώτισσα, Αδελφότης Μεταμορφώσεως, Αιτωλοακαρνάνων Αχαίας, κλπ.





Φέτος έχει προγραμματισθεί να λειτουργήσει σε τρεις (3) περιόδους και από 120 παιδιά περίπου ανά περίοδο.



Δείτε δείγμα από τη ζωή, τις δραστηριότητες, την κατάρτιση και την πρόοδο των παιδιών που συμμετέχουν στην κατασκήνωση




6. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΟ ΑΛΣΥΛΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΥΚΑΣ


Η κατασκήνωση ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας και φιλοξενεί παιδιά της περιοχής με επιλογή βάσει κοινωνικών κυρίως κριτηρίων και κρατική αρωγη.


Η Μπούκα είναι ένα ψαροχώρι της Αμφιλοχίας. Η παραλία της, που είναι συνέχεια του ομώνυμου οικισμού, είναι μια καθαρή ακτή από άμμο και χαλικάκι.

Το ηλιοβασίλεμα από την παραλία είναι ονομαστό στην περιοχή. Η άμμος της παραλίας της Μπούκας θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμούς

 

7. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ

Η κατασκήνωση της ΔΕΗ στα Κρεμαστά, δεν θα λειτουργήσει ούτε και φέτος, με απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου